Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης ο Κ. Μητσοτάκης

«Το ΕΛΚ μπορεί να βάλει φρένο στην πράσινη μετάβαση, η οποία τελικά βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες μας».
via Associated Press

«Αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών της δαπανών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξάγεται σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και διευκρίνισε πως τα ζητήματα τα οποία αφορούν την Ουκρανία αλλά και τη Γάζα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συζήτησης.

Σχετικά με τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την Ουκρανία, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή.

Ευρωομόλογα για την Αμυνα

«Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως «είναι απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.

Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών» ενώ εξέφρασε την ελπίδα όσον αφορά το σημερινό Συμβούλιο «να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών κατά τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τονίζοντας ωστόσο πως αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Οι ίδιες πηγές ανέφερα ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στο Συμβούλιο ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Ποιοι διαφωνούν για τα ευρωομόλογα

Το ζήτημα των ευρωομολόγων αναμένεται να διχάσει τους «27» καθώς υπέρ έχουν ταχθεί εκτός από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Γαλλία, η Ιταλία και γενικά οι χώρες του Νότου, όπως επίσης η Πολωνία και η Εσθονία, ενώ αντίθετη δηλώνει η Γερμανία και οι υπόλοιποι «φειδωλοί» των βόρειων χωρών όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Γάζα: Κατάπαυση του πυρός, η οποία προφανώς να συνοδεύεται με την πλήρη απελευθέρωση όλων των ομήρων

Σχετικά με τη Γάζα, εξέφρασε την ελπίδα οι «27» να μπορέσουν να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα αναγνωρίζουν ότι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Η Ελλάδα ζητά επίμονα μια κατάπαυση του πυρός, η οποία προφανώς και πρέπει να συνοδεύεται με την πλήρη απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται σήμερα από τη Χαμάς. Και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία θα αποθαρρύνουν και το Ισραήλ από το να επιτεθεί στην Ράφα, κάτι το οποίο θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή» είπε και πρόσθεσε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η χώρα μας παραμένει σταθερά ταγμένη στη λογική της επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος μέσα από το πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών.

«Πιστεύω ότι και το ζήτημα αυτό θα μπορέσει να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε.

Λάθος η πράσινη μετάβαση στον αγροτικό τομέα

Οσον αφορά στο αγροτικό ζήτημα έκανε λόγο για «τα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια ορισμένων για την πράσινη μετάβαση» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τα ζητήματα αυτά που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες θα συζητηθούν στο σημερινό Συμβούλιο.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνη η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, η οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει ένα φρένο στα ενδεχομένως υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για μια πράσινη μετάβαση, η οποία τελικά βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες μας.

Χαίρομαι γιατί αυτή η συζήτηση θα γίνει και γιατί ελπίζω ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα αποτυπωθεί η ανάγκη να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας βραχυπρόθεσμα και να τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη αυτή την φιλόδοξη πράσινη μετάβαση, με έναν ρυθμό όμως ο οποίος τελικά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματά τους και τελικά την ίδια την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής».

Εμβόλιμη η Τουρκία στη Σύνοδο

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν στη σημερινή Σύνοδο θα υπάρξει και συζήτηση για την Τουρκία ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Για την Τουρκία εκτιμώ ότι θα υπάρξει συζήτηση. Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».

Υπενθυμίζεται ότι παρότι η ατζέντα της Συνόδου είναι ήδη βαριά σύμφωνα η Γερμανία πίεζε παρασκηνιακά για να προστεθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου και ξεχωριστή παράγραφος για την Τουρκία,

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Γερμανία έπειτα από την έκθεση της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Τουρκία επιθυμεί κάτι περισσότερο από ευχολόγιο και ζητεί θετική γλώσσα και μηνύματα προς την Τουρκία.

Αίτημα που προσκρούει στις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που ζητούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Γερμανίας και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που προστεθεί παράγραφος στα συμπεράσματα της Συνόδου να υπάρχουν σαφής αναφορές που να δεσμεύουν την Τουρκία στις υποχρεώσεις της και συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προστεθεί η διατύπωση που υπήρχε στα προηγούμενα συμπερασμάτα του Συμβουλίου όπου τονίζεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Ενώ η κυπριακή πλευρά επιθυμεί την επισήμανση από μέρους της ΕΕ για το Κυπριακό που να ορίζει τα περί μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης έναντι της λύσης των δύο κρατών που προτάσει η Αγκυρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Γερμανία πιέζει διότι θα ήθελε να δει την Τουρκία να συνδράμει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία εξέφρασαν την αντίθεσή τους κατά πρότασης να χρησιμοποιηθούν κονδύλια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από χώρες εκτός ΕΕ.

Αναφορικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας, όπως τόνιζαν νωρίτερα σήμερα κυβερνητικές πηγές, είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων, που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Δημοφιλή