H ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τάσσεται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Σομαλίας στη διαμάχη της με την Κένυα, σχετικά με τη χάραξη του θαλάσσιου συνόρου τους στον Ινδικό Ωκεανό, με διακύβευμα μια εκτεταμένη υποθαλάσσια ζώνη 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η απόφαση Διεθνές Δικαστηρίου συμπίπτει ως επί το πλείστον με την συνοριογραμμή που πρότεινε η Σομαλία, δίνοντας της την επικράτεια σε πολλά υπεράκτια μπλοκ πετρελαίου που διεκδικούσε η Κένυα.
Η εν λόγω ΑΟΖ, η οποία εκτείνεται σε απόσταση έως 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή, ορίζει ένα θαλάσσιο χώρο στον οποίο ένα κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση πόρων.
«Το δικαστήριο είναι συνεπώς πεπεισμένο ότι η προσαρμοσμένη γραμμή που έχει καθορίσει ως θαλάσσιο σύνορο για την αποκλειστική οικονομική ζώνη στην υποθαλάσσια κρηπίδα της Σομαλίας και της Κένυας εντός 200 ναυτικών μιλίων στον Ινδικό Ωκεανό που περιγράφηκε προηγουμένως, επιτυγχάνει μια δίκαιη λύση, όπως απαιτείται από το άρθρο 74 παράγραφος 1 και άρθρο 83 παράγραφος 1 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών (για το δίκαιο της θάλασσας, UNCLOS)», ανέφερε η δικαστής Joan Donoghue στο κείμενο της απόφασης.
Η Κένυα, η οποία εξασφάλισε ορισμένα εδάφη πέρα από την πρόταση της Σομαλίας, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι υπήρχε ένα καθορισμένο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των κρατών, το οποίο θα της έδινε μεγαλύτερο τμήμα της αμφισβητούμενης επικράτειας, διαπίστωσε το δικαστήριο.
Σημειώνεται πάντως πως το Ναϊρόμπι την περασμένη εβδομάδα είχε ανακαλέσει την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου. Κανείς εκπρόσωπος της Κένυας δεν έδωσε επίσημα το παρόν ούτε στο δικαστήριο ούτε μέσω βίντεο.
Η Σομαλία προσέφυγε το 2014 στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εδαφικές διενέξεις μεταξύ κρατών.
Πηγή: Reuters