Υπεράριθμοι οι πρόσφυγες σε Κω, Λέσβο και Σάμο

Υπεράριθμοι οι πρόσφυγες σε Κω, Λέσβο και Σάμο
Anadolu Agency via Getty Images

Πανελλήνια ημέρα προσφύγων η σημερινή και η Κως μόλις προστέθηκε στα νησιά που μαζί με τη Λέσβο και τη Σάμο φιλοξενούν υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, κατά 699 άτομα αυξήθηκαν οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας, τις οποίες διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη.

Ειδικότερα, σήμερα, Μ. Πέμπτη, καταγράφηκαν 22.834 άτομα έναντι 22.135 ατόμων την περασμένη Πέμπτη.

Η δυνατότητα φιλοξενίας των δομών αυξήθηκε απο τα 23.629 στα 23.673 άτομα στις 30 δομές φιλοξενίας. Εκείνες στις Λέσβο, τη Σάμο και την Κω έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες, σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 12.465 μερίδες φαγητού από τις οποίες 496 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας, που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους.

Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Η Κομισιόν καλεί τα μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν για τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Η εν λόγω χρηματοδότηση προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού και ήδη έχουν κινητοποιηθεί τα 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης (ένα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δύο από συνεισφορές των κρατών-μελών) στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την έγκριση της δεύτερης δόσης, ύψους επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Από αυτά η Επιτροπή ήδη κινητοποίησε το ένα δισ. του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει και πάλι να προέλθουν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, κάποια κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η Γερμανία, διαφωνούν με τη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων στην Τουρκία ή προτείνουν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Ν. Μπερτό σημείωσε ότι οι συζητήσεις στο Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ είναι «σε εξέλιξη» και εξέφρασε την ελπίδα να έχουν «εποικοδομητική κατάληξη το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να συνεχιστεί «απρόσκοπτα» η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι άπειρος» υπογράμμισε επίσης η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι είναι προτιμότερο τα χρήματα να δοθούν από τα κράτη-μέλη, καθώς έτσι θα διασφαλιστεί ότι η «διακυβέρνηση» του εν λόγω ταμείου θα παραμένει στις χώρες ενώ θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν χρήματα που έχουν δεσμευτεί για άλλο σκοπό, όπως είναι οι δράσεις στη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο.

Το μήνυμα Βίτσα για την Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων

«Η Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, τη φιλοξενία και την ανεκτικότητα, ως αξίες που κυριαρχούν και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τους Έλληνες, τόσο σήμερα, όσο και διαχρονικά» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε δήλωσή του με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε βιώσει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά σε διάφορες φάσεις της ιστορίας μας και έχουμε κατορθώσει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Κάθε χρόνο, στις 5 Απριλίου, τιμούμε όλους εκείνους που έχουμε μόνιμα στραμμένη την προσοχή μας, αυτούς που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και άλλες καταστροφές, να σώσουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάπου αλλού ένα καινούργιο μέλλον, μια νέα προοπτική».

Συμπλήρωσε: «Ο λαός μας, έχοντας αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, που αποτελεί ταυτόχρονα χρέος και πυξίδα για το μέλλον, άνοιξε την αγκαλιά του στους πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία και πρόσφερε σε αυτούς από το υστέρημά του όσα μπορούσε και ακόμη περισσότερα. Η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης, διασώζοντας τα ιδεώδη και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει, για λόγους πολιτικής συνέπειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Καταλήγοντας ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένουν πάντοτε δεσμευμένοι στην αρωγή των ανθρώπων εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακολουθώντας πιστά όσα προβλέπονται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Δημοφιλή