Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Οι vegetarian καταναλώνουν περισσότερα από όσους τρώνε κρέας συχνά

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 200.000 άτομα των οποίων οι πληροφορίες ασθενών σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες αποθηκεύονται στο έργο UK Biobank.
Διαλέγοντας φρέσκα λαχανικά.
Guven Ozdemir via Getty Images
Διαλέγοντας φρέσκα λαχανικά.

Μια μικρή ομάδα εργαζομένων δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο με έδρα τη Γαλλία, βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που ακολουθούν μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή, τείνουν να τρώνε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από όσους τρώνε επίσης κρέας.

Στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine , η ομάδα περιγράφει πώς μελέτησαν δεδομένα στο έργο UK Biobank και τι έμαθαν από αυτό σχετικά με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι καταναλωτές σε πολλές δυτικές χώρες περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος και, ως εκ τούτου, στρέφονται σε μια πιο φυτική διατροφή. Οι λόγοι για τη μετακόμιση κυμαίνονται από την επιθυμία να τρώνε πιο υγιεινά έως την επιθυμία να τρώνε πιο ηθικά ή επειδή η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί σε σημείο που είναι πολύ ακριβό.

Δυστυχώς, μια τέτοια κίνηση δεν είναι πάντα πιο υγιεινή. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τα άτομα που τρώνε επίσης κρέας.

Η χορτοφαγία συχνά ταυτίζεται με την κατανάλωση πολλών φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών. Στην πράξη, αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά συχνά περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως δημητριακά, ζαχαρωτά, ζυμαρικά, ψεύτικα κρέατα και πίτσα.

Τέτοια τρόφιμα έχει βρεθεί ότι περιέχουν μια σειρά από πρόσθετες, μερικές φορές ανθυγιεινές, ενώσεις και χημικές ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση, να βελτιώσουν την υφή, να βοηθήσουν στη φρεσκάδα ή απλώς να τα κάνουν να φαίνονται πιο γευστικά. Το κρέας, από την άλλη πλευρά, τείνει να υποβάλλεται σε λιγότερη επεξεργασία επειδή φαίνεται και έχει ωραία γεύση στη φυσική του κατάσταση.

Για να μάθουν περισσότερα για τις διατροφικές συνήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, υγιεινές και μη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 200.000 άτομα των οποίων οι πληροφορίες ασθενών σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες αποθηκεύονται στο έργο UK Biobank.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή έτρωγαν επίσης περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από εκείνους που έτρωγαν τακτικά κρέας. Ενα τέτοιο εύρημα υποδηλώνει ότι τα οφέλη για την υγεία που προέκυψαν από την κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος χάθηκαν λόγω των κινδύνων για την υγεία που εντοπίζονται στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πηγή: Medicalxpress