Ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Ελληνικού θεωρούν από την Lamda Development την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία υπερκαλύφθηκε μάλιστα και κατά 58εκατ ευρώ. Η αγορά είδε μια εντυπωσιακή αύξηση για τις δυνατότητες της χώρας με σημαντική συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 2008, με εξαίρεση αυτές των τραπεζών, δείχνει το μέγεθος του εγχειρήματος. Η εταιρεία πλέον κατατάσσεται στην κατηγορία των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1δισ ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμμετείχε με 4% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πλέον είναι μέτοχος με 2% στη LAMDA. Η συμμετοχή της επιβεβαιώνει την φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη και το Sustainability της επένδυσης του Ελληνικού.
Στη Lamda Development θεωρούν ότι η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι έμπρακτη απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης των μετόχων και επενδυτών για το έργο του Ελληνικού, με τους μετόχους (μικρούς και μεγάλους) να αποδεικνύουν την υποστήριξη τους στις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η έλευση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης ήταν αποτέλεσμα της επιτυχημένης προβολής και ενημέρωσης της στρατηγικής και των στόχων της εταιρείας, με θετική επίδραση στην αντίληψη των επενδυτών για τα δυνητικά οφέλη της επένδυσης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του εγχειρήματος.
Ενδεικτικό της επιτυχίας του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές που λανθασμένα «πόνταραν» στη σύγκλιση της τιμής της μετοχής με την τιμή της αύξησης αναμένεται να επιστρέψουν αντιλαμβανόμενοι την διαφαινόμενη επενδυτική ευκαιρία. Η τιμή της μετοχής κινήθηκε ανοδικά (3,52%) κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος όταν την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε πτώση κατά 1,42%, ενώ και η τιμή του δικαιώματος κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερήσιων συναλλαγών με τη μέγιστη τιμή αυτού να επιτυγχάνεται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης καταγράφοντας αύξηση 112,5%.
Επίσης, υπήρχε υψηλός όγκος συναλλαγών μετοχών και δικαιωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο μέσος όρος συναλλαγών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ανήλθε σε 488.000 μτχ έναντι 248.000 μτχ (συμπεριλαμβανομένων block trades) το 6μηνο προ της ημερομηνίας έναρξης των δικαιωμάτων. Η διαπραγμάτευση του δικαιώματα σε fair value (δεν υπήρχε arbitrage), οδήγησε τους επενδυτές να είναι ουδέτεροι ως προς την επιλογή μεταξύ αγοράς μετοχών ή δικαιωμάτων
Ταυτόχρονα, η αύξηση στέφθηκε με επιτυχία παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έγιναν ταυτόχρονες εκδόσεις αξιογράφων που άντλησαν 1,15 δις. ευρώ, καθιστώντας την εντυπωσιακή για τα δεδομένα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Η επιτυχία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος παραδοσιακά, είναι ο μήνας με την ισχνότερη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κλείνουν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο και ανοίγουν νέες θέσεις στο ερχόμενο έτος.