Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου, με φόντο τον φόβο πως θα προκληθεί ανθρωπιστική «καταστροφή» που εκφράζει ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «υπέρμετρη» την επιχείρηση αντιποίνων εναντίον της Χαμάς.
Αν χρειάζονταν περαιτέρω ενδείξεις για το πόσο έχει κλιμακωθεί η ένταση σε όλη την περιοχή, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν τη νύχτα από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ έπειτα από ισραηλινό πλήγμα με στόχο στρατιωτικό αξιωματούχο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προχώρησαν χθες σε νέους βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στην περιοχή με σκοπό να ενθαρρύνει την προσπάθεια να κηρυχθεί ανακωχή, παρότρυνε το Ισραήλ να «προστατεύει» τους αμάχους στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Ράφα.
Έπειτα από τις χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό του να προετοιμαστεί για έφοδο στη Ράφα, στο νότιο άκρο του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι στοιβαγμένοι 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες.
Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε χθες πως επαπειλείται «καταστροφή» στη Ράφα και τόνισε πως δεν θα υποστηρίξει την επιχείρηση «χωρίς σοβαρό και αξιόπιστο σχεδιασμό» για τους αμάχους.
«Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Γάζα, στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπέρμετρη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας —γεγονός εξαιρετικά σπάνιο— το Ισραήλ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν κρύβει πως τον «τρομάζει» η προοπτική χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα. «Μια τέτοια επιχείρηση θα επιδείνωνε εκθετικά αυτόν που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιφέρεια», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter).
Τη νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρθηκαν σε νέους φονικούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος γνωστοποίησε πως τρία παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα.
Έναυσμα του πολέμου ήταν η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι. Άλλοι περίπου 250 απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 εξ αυτών παραμένουν στον θύλακο, όμως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί, έκανε γνωστό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι οικογένειες των 31 έχουν ενημερωθεί ότι είναι νεκροί.
Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ —η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς— έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 27.800 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Στο Κάιρο, άρχισε χθες «νέος κύκλος διαπραγματεύσεων», στον οποίο μεσολαβούν η Αίγυπτος και το Κατάρ, με συμμετοχή αντιπροσώπων της Χαμάς, που αποσκοπούν να εξασφαλιστούν η αποκατάσταση «της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας» και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο.
Ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων και την αποφυλάκιση 240 παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Μπόρεσε επίσης τότε να αυξηθεί η ποσότητα της βοήθειας που έφθανε στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή τη φορά, οι συνομιλίες αφορούν ανακωχή αρκετών εβδομάδων.
«Αναμένουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, όμως η Χαμάς είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και θέλει να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Η Σαουδική Αραβία υποδέχθηκε χθες αξιωματούχους κρατών της περιοχής για «διαβουλεύσεις» όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ριάντ τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως είναι διατεθειμένο να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ, αλλά μόνο αφού τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP