Στην μακρά λίστα των χωρών που προσπαθούν να διαχειριστούν την πλυμμηρίδα τουριστών, μπαίνει και η Ιαπωνία.
Οι επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρεώνουν περισσότερο τους τουρίστες εν μέσω της αύξησης των επισκεπτών που έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 17,78 εκατ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις αφίξεις τον Ιούνιο να προέρχονται κυρίως από Νότια Κορέα, Κίνα, Ταϊβάν και ΗΠΑ. Οι δε δαπάνες ξένων επισκεπτών έχουν πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού στο Χοκάιντο κάλεσε τις επιχειρήσεις στον βορειότερο νομό της Ιαπωνίας, γνωστό για τα όμορφα τοπία και τα χειμερινά θέρετρα, να ορίσουν χαμηλότερες τιμές για τους ντόπιους.
Ο οργανισμός πιέζει για μια πιλοτική εφαρμογή εκπτώσεων, σε δυο φάσεις αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ξενοδοχειακού φορέα του Χοκάιντο απαιτείται η εφαρμογή των εκπτώσεων για να διασφαλιστεί και ότι οι Ιάπωνες δεν θα εγκαταλείψουν τις επισκέψεις σε διεθνώς δημοφιλή θέρετρα όπως το Νισέκο.
Ο δε δήμαρχος του Χιμέτζι στη δυτική Ιαπωνία είχε δηλώσει τον Ιούνιο, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι σκέφτεται να τετραπλασιάσει τα τέλη εισόδου για τους ξένους τουρίστες στο Κάστρο Χιμέτζι, ένα φρούριο των θρυλικών σαμουράι που είναι στην λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Η τρέχουσα χρέωση για τους ενήλικες είναι 6,44 δολάρια αλλά ο Χιντεγιάσου Κιγιομότο είπε ότι σκέφτεται να την αυξήσει στα 30 δολάρια για τους ξένους τουρίστες και την μειώσει στα 5 δολάρια για τους Ιάπωνες.
Μάλιστα δήλωσε πως ανησυχεί για πιθανές φθορές και ζημιές στο μνημείο από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Το κάστρο είχε 1,48 εκατ. επισκέπτες το οικονομικό έτος 2023, εκ των οποίων οι 452.300 ήταν από το εξωτερικό.
Η Νομαρχία της Οσάκα έχει επίσης επιβάλει τέλος σε ξένους επισκέπτες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις ενόψει της Παγκόσμιας Έκθεσης της Οσάκα το 2025.
Εκτός από τις εκπτώσεις για φοιτητές και ηλικιωμένους, το σύστημα της διαφορετικής χρέωσης για τους ντόπιους εφαρμόζεται εδώ και καιρό κυρίως σε ιαματικά λουτρά που υποστηρίζονται από δήμους.
Ωστόσο, μια διευρυμένη εφαρμογή αυτης της τακτικής συναντά αντιδράσεις με πολλούς να υποστηρίζουν ότι θα μοιάζει με απάτη.
Η Loyalty Marketing πάντως σε πρόσφατη έρευνα της διαπιστώνει ότι το 60% σε μια έρευνα με την συμμετοχή 1.200 ατόμων ήταν υπέρ της εφαρμογής διαφορετικών χρεώσεων για τους ξένους τουρίστες.
Το εστιατόριο με θαλασσινά πάντως, Tamatebako, που άνοιξε στο Τόκιο τον Απρίλιο, χρεώνει τους ξένους τουρίστες 49,30 δολάρια για ανοιχτό μπουφέ τις καθημερινές αλλά η τιμή για τους ντόπιους είναι 42,24 δολάρια.
”Πώς μπορούμε να ορίσουμε την ίδια τιμή μενού για ντόπιους που μιλούν Ιαπωνικά και για ξένους τουρίστες που χρειάζονται ειδική βοήθεια στα αγγλικά;».
Ο ιδιοκτήτης, Σόγκο Γιονεμίτσου φέρεται να είπε σύμφωνα με το Kyodo News, ότι το κόστος της φροντίδας των τουριστών αντανακλάται στις υψηλότερες τιμές.
Η Ιαπωνία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την εισροή τουριστών από το τέλος της πανδημίας.
Τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα στηθεί ένα τεράστιο φράγμα σε ένα δημοφιλές σημείο όπου συρρέουν τουρίστες για να βγάλουν φωτογραφίες με θέα το όρος Φουτζι. Αυτό εξαιτίας του μεγάλου πλήθους που συγκεντρώνεται και των συχνά προβληματικών συμπεριφορών.
Πηγή: Guardian