«Έπεσαν οι υπογραφές» για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο

«Έπεσαν οι υπογραφές» για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο
Handout . / Reuters

Διακρατική συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο υπέγραψαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τη συμφωνία ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία έχει ως στόχο να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού δια μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα συσταθεί εντός των επομένων 30 ημερών, Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.

Παρούσα στην τελετή ήταν και η Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αν Σαρλότ Μπουρνοβίλ, η οποία τόνισε τη σημασία της συμφωνίας για την ΕΕ και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ένωσης στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

pixone via Getty Images

Στον χαιρετισμό της, η κ. Μπουρνοβίλ ανέφερε πως η Κομισιόν υποστηρίζει την παρούσα φάση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, την επιλογή του αγωγού EastMed, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, καθώς και την επιλογή για την υγροποίηση φυσικού αερίου επί κυπριακού εδάφους και εξαγωγή στην Ευρώπη.

Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό αγωγό, που προορίζεται για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, απ′ όπου θα επανεξάγεται προς την Ευρώπη υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται επίσης για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης αδειών. Αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εν τέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών της.

Η σημασία της συμφωνίας

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κύπρου», πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία διακρατική συμφωνία Κύπρου- Αιγύπτου για τον αγωγό, και την πρώτη του είδους της στην περιοχή που χαίρει της στήριξης της ΕΕ. Όπως είπε στο Σίγμα ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ιστορία της, καθώς η ανακάλυψη της ενέργειας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, για πρώτη φορά παίρνει γεωπολιτική διάσταση και εδραιώνεται σε γεωπολιτικό επίπεδο μια συνεργασία.

Όπως είπε, η δημιουργία αγωγού έχει δυο στοιχεία: Την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας, φέρνοντας τα κράτη το ένα κοντά στο άλλο προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και ακόμη περισσότερο ότι διασυνδέεται αυτός ο χώρος με τις ανάγκες της Δύσης. Η σύζευξη αυτή, είπε ο κ. Ιακώβου, θα επεκταθεί και στο Ισραήλ αλλά και στην Ιορδανία. Επίσης, όπως τόνισε, στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργείται ένα φιλοδυτικό μπλοκ, με απουσία της Τουρκίας- η οποία, όπως είπε, για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα, έχει δυο τρόπους: Την πολεμική σύρραξη (με δυσβάσταχτο κόστος) ή την υπογραφή μιας λύσης στο Κυπριακό.

(με πληροφορίες από Φιλελεύθερο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Καθημερινή της Κύπρου)

Δημοφιλή