«Επετειακό» βίντεο για τα δύο χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 σκοτώθηκαν πάνω από 250 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 2.000. Η Άγκυρα αποδίδει το αποτυχημένο πραξικόπημα στον εξόριστο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, και την οργάνωσή του.
Χιλιάδες είναι οι αποπομπές και συλλήψεις δημοσίων λειτουργών και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα: Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, pερίπου 77.000 άτομα συνελήφθησαν ως φερόμενοι πραξικοπηματίες ή ύποπτοι για τρομοκρατία. Πολλοί περισσότεροι από 100.000 έχασαν τη δουλειά τους, ενώ περί τα 140 μέσα ενημέρωσης εξωθήθηκαν να κλείσουν, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν δρομολόγησε την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία με υπερεξουσίες για τον ίδιο.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει από τότε στη χώρα μπορεί να αρθεί σύμφωνα με τον Ερντογάν την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης για το αντίθετο, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας επιδεινώνεται συνεχώς.
Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί η 15η Ιουλίου
«Δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί», δήλωσε ο Ερντογάν, στο γεύμα που παρέθεσε στην Άγκυρα σε συγγενείς των περίπου 250 θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος. Είχε προηγηθεί το πρωί μια θρησκευτική τελετή σε ένα τζαμί της τουρκικής πρωτεύουσας.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει κατόπιν για την Κωνσταντινούπολη όπου το βράδυ θα εκφωνήσει ομιλία κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες. Στο σημείο εκείνο σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες –μεταξύ των οποίων και ένας φίλος του Ερντογάν– που προσπάθησαν να αντισταθούν στους στασιαστές στρατιωτικούς.
Σε όλη τη χώρα, πολλοί Τούρκοι επισκέφθηκαν τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος. Τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της νύχτας της 15ης προς τη 16η Ιουλίου, όπως την έκκληση που απηύθυνε τότε στους πολίτες ο ίδιος ο Ερντογάν, μέσω κινητού τηλεφώνου, ζητώντας τους να αντισταθούν.
Δύο χρόνια μετά, ο Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, επανεξελέγη πρόεδρος, με διευρυμένες εξουσίες, και μοιάζει πιο ισχυρός από ποτέ.
Η αποτυχία του πραξικοπήματος χαρακτηρίστηκε από τον Ερντογάν «νίκη της δημοκρατίας», ωστόσο η καταστολή που ακολούθησε, με τη σύλληψη και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, προκάλεσε πολλές ανησυχίες στις ευρωπαϊκές χώρες και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι εκκαθαρίσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανανεώθηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό το καθεστώς θα λήξει το βράδυ της Τετάρτης, 18 Ιουλίου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)