Σε εξέλιξη είναι η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Φοιτητές - μέλη της ΠΑΣΠ που συνοδεύουν τη σημαία έφτασαν λίγο πριν τις 15:30 μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνέχισαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.
Παρά τη βροχή, πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων προσέρχονταν από το πρωί στο ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Πενήντα ένα χρόνια μετά και οι μνήμες είναι ζωντανές σε κάθε σημείο του χώρου ενώ η συγκίνηση είναι εμφανής τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που ήρθαν να καταθέσουν ένα λουλούδι στη μνήμη όλων εκείνων.
Αυτοί που θυμούνται...
«Η συγκίνηση είναι απόλυτη. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι ότι εκείνες τις ημέρες υπήρχε παλμός», ανέφερε μία κυρία της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», που ήρθε στον χώρο μαζί με την κόρη και τα δυο εγγόνια της.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε», πρόσθεσε, «είναι απόλυτα επίκαιρο και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας, γιατί όποιος την ξεχνά είναι καταδικασμένος να σβήσει».
... Κι αυτοί που μαθαίνουν
«Βρέξει-χιονίσει, είχαμε πει ότι θα έρθουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», τόνισε ο πατέρας ενός εξάχρονου παιδιού, νέος και ο ίδιος που δεν έζησε τα χρόνια του Πολυτεχνείου.
«Στο σχολείο κάναμε τη γιορτή για το Πολυτεχνείο και ενθουσιάστηκα για αυτούς τους φοιτητές», είπε η Μαρία, μαθήτρια Δ′ δημοτικού και πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανη για αυτούς, γιατί χάρη σε εκείνους έχουμε ελευθερία και χαίρομαι».
«Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε η μητέρα δυο μικρών παιδιών.
Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη μία το μεσημέρι (13:00), όταν θα ξεκινήσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού, κεκλεισμένων των θυρών. Ο εορτασμός της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Πως θα κινηθεί το ΜΕΤΡΟ
Ανοιχτοί θα παραμείνουν, σήμερα, Κυριακή, οι σταθμοί του Μετρό «Μοναστηράκι» (Γραμμές 1 και 3) και «Ομόνοια» (Γραμμές 1 και 2) με νεότερη εντολή της ΕΛ.ΑΣ.
Κλειστοί θα είναι από τις 14:00 οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Πανεπιστήμιο» . Οι συρμοί θα διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
Κ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο χρόνο
Για τη σημασία του κοινοβουλευτισμού της ελευθερίας και την πολιτική σταθερότητα της σιγουριάς και της ευημερίας τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.Για τη σημασία του κοινοβουλευτισμού της ελευθερίας και την πολιτική σταθερότητα της σιγουριάς και της ευημερίας τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
«Το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση.
Γι′ αυτό και, 51 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα. Και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής.
Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ’73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε.
Υποδέχεται, επίσης, την ιστορική μας επέτειο, μεταφράζοντας τα τότε αιτήματα λαού και φοιτητών σε σημερινές χειροπιαστές πολιτικές. Για περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και βελτιωμένες αποδοχές.
Τέλος, το γεγονός ότι ταυτόχρονα συμπληρώνονται και 50 χρόνια από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μεταπολίτευσης έρχεται να υπογραμμίσει πόσο πολύτιμα αγαθά είναι ο κοινοβουλευτισμός της ελευθερίας και η πολιτική σταθερότητα της σιγουριάς και της ευημερίας. Δεδομένα που εδραιώνονται και απλώνονται. Σε μία ισχυρή πατρίδα όπου τα διδάγματα του χθες δυναμώνουν το βλέμμα προς το αύριο».
Ν. Ανδρουλάκης: «Το Πολυτεχνείο έχει ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία»
«Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του για τη σημερινή 51η επέτειο από τα γεγονότα του Νοέμβρίου 1973.
Ο πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πώς «τον περασμένο Ιούλιο γιορτάσαμε πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Ήταν, όμως, εκείνες οι τρεις μέρες του Νοέμβρη του ’73 που αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της δημοκρατικής επανόδου, την αρχή του τέλους της χούντας».
Πρόσθεσε πως κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, τιμούμε όσες και όσους, με γενναιότητα και αυτοθυσία αψήφησαν τον γύψο του φασισμού σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.
«Όσες και όσους ήταν εκεί για την πατρίδα μας, ήταν εκεί για όλους εμάς, τις νεότερες γενιές και ”για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας τον δικό τους ήλιο”, όπως είχε γράψει η Λένα Παππά», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.