«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στον απόηχο της νέας έκθεσης προόδου της Κομισιόν για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της γείτονος.
Σε ακόλουθη ανακοίνωση, με αφορμή τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, το ΥΠΕΞ απάντησε πως «για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς».
Σημειώνεται πως στην έκθεση της Κομισιόν αναφερόταν πως «οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», με την Τουρκία να απαντά, μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ της, πως η ΕΕ δεν πρέπει να παίζει τον ρόλο διαμεσολαβητή σε θέματα κυριαρχίας και να ισχυρίζεται πως τα Ίμια είναι τουρκικά.
ΥΠΕΞ: Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας δεν είναι απλώς διμερές ζήτημα
«Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ συμπληρώνεται πως «παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη».
Όπως τονίζεται, η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον «αυτονόητο» όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Στη δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τα Ίμια, αναφέρονται τα εξής:
«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».
Κοτζιάς: Ας το πάρει χαμπάρι η Άγκυρα
«Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ρ/σ 24/7.
Ειδικότερα για τα Ίμια είπε ότι «με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου ωφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία».
«Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» εξήγησε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή διότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πως αντιδρά η Ελλάδα σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας θα ήμουν ευχαριστημένος». Εκτίμησε δε ότι «με κάθε πρόκληση υπάρχει μία αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης».
Παράλληλα, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα αποσαφήνισε ότι «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το ΥΠΕΞ, και το λέω αυτό προς όλους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «δεύτερον, οι θεσμοί της χώρας και τρίτον αν κάποιος είναι πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική καλά είναι να σκέφτεται τη συνέχεια».
«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού» σημείωσε «αλλά το πως και πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια, πρέπει να το σκέφτεσαι επίσης. Εγώ από όσο ξέρω δεν σηκώθηκαν εκεί ελληνικές σημαίες ή δεν κατεβήκανε, πιο σωστά. Πάντως για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να σκέφτεται κανείς και τη συνέχεια».
«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τον συντονισμό της. Δεν θεωρώ καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική ή κάποιοι να κάνουν από άλλες μεριές, έξω ίσως και από το θεσμικό σύστημα, εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα ή υπονομεύει την πολιτική της».
Τουρκία: Τα Ίμια, τα ύδατά τους και ο εναέριος χώρος τους μας ανήκουν
Στο μεταξύ, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπέλυε δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδας και της ΕΕ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «τα Ίμια («Καρντάκ», όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση), τα ύδατά τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».
«Είναι απόλυτα λάθος και απαράδεκτο η ΕΕ να αναλαμβάνει τη θέση διαμεσολαβητή ή δικαστηρίου και να προσπαθεί να βγάλει απόφαση υπό το πρόσχημα της “αλληλεγγύης στην Ένωση”, με αναφορά σε ζητήματα κυριαρχίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου συμπληρώνεται πως «η στήριξη που παρέχεται carte blanche (εν λευκώ) από την ΕΕ στις χώρες- μέλη στις διαφωνίες τους με “τρίτες χώρες” δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων εντός του πλαισίου καλών σχέσεων γειτονίας και διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια στάση επίσης έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ επίσης οι τοποθετήσεις της Κομισιόν σχετικά με την Κύπρο υποστηρίζεται πως εκφράζουν τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων».
Παράλληλα, ως προς το θέμα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και των αντιτρομοκρατικών μέτρων στην Τουρκία, στην τουρκική ανακοίνωση υποστηρίζεται πως «δυστυχώς η Κομισιόν έδειξε πως για άλλη μια φορά δεν ήταν πρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της περιόδου που περνάμε».