Επίδειξη επιθεώρησης υδατοδρομίων στην Ελλάδα με drone

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 5D-Αerosafe, προβλέπεται η ασφαλής επιθεώρηση για τη λειτουργία των υδατοδρομίων.
.
.
.

Οι ιδιώτες, σε σχέση με το δημόσιο, προχωρούν πολύ γρήγορα τα βήματα για τη λειτουργία των υδατοδρομίων και τις πτήσεις των υδροπλάνων.

Βέβαια, η χρονοβόρος διαδικασία έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων, εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, έχει δημιουργήσει προβληματισμό, όμως όλοι πιστεύουν ότι ίσως και εντός του 2023 να ξαναδούμε υδροπλάνα στην Ελλάδα.

Πάντως, οι ιδιώτες προχωρούν τις κινήσεις τους, προκειμένου να είναι έτοιμοι από κάθε πλευρά, ώστε να τηρούν όλες τις προδιαγραφές για την ασφάλεια λειτουργίας των υδατοδρομίων και των πτήσεων.

Προ ημερών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 5D-Αerosafe, έγινε στις εγκαταστάσεις λιμένα Λαυρίου η πρώτη.

Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του έργου Γιώργος Μπόγδος (τεχνικός διευθυντής της κοινοπραξίας και CTO της εταιρείας «Future Intelligence»), Τάσος Γκόβας (πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια»), Μανώλης Αποστολάκης (επιχειρησιακός διευθυντής της «Ελληνικά Υδατοδρόμια») μαζί με τον Φιλίπ Χρομποσίνσκι (στέλεχος της Airbus Defense and Space), παρουσίασαν την καινοτόμα εφαρμογή και τη συμβολή της στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στις αερομεταφορές.

.
.
.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μια πλήρη επιθεώρηση υδατόδρομου με την χρήση drone σε πραγματικές συνθήκες. Με την χρήση των drones δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας πρακτικής αλλά ταυτόχρονα ευέλικτης μεθόδου, ελαττώνεται ο χρόνος και τα κόστη, λαμβάνοντας υπόψη την συνύπαρξη επανδρωμένων με μη επανδρωμένων οχημάτων στον ίδιο χώρο και πάντα έχοντας ως στόχο την μεγιστοποίηση της ήδη υψηλού επίπεδου ασφάλειας των υποδομών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιλίπ Χρομποσίνσκι τόνισε ότι το Eurocontrol το οποίο συμμετέχει ως σύμβουλος και παρατηρητής στο έργο μπορεί να συμβάλλει θετικά, στα νομικά προσκόματα που υπάρχουν ακόμα στην Ευρώπη.

Ο Τάσος Γκόβας εκπροσωπώντας την πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στη λειτουργία Υδατοδρομίων, ενεργός partner και ο βασικός τελικός χρήστης του έργου 5D-AeroSafe, επικεντρώθηκε στα τουριστικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη από τη λειτουργία των Υδατοδρομίων/ Υδροπλάνων στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι απαιτείται η αδειοδότηση επιπλέον υδατοδρομίων ώστε να υπάρχει ικανός όγκος πτητικού έργου και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Η κοινοπραξία συνεργάζεται στενά με την ΑΠΑ, την οποία κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Διαμαντάκος, προϊστάμενος Τμήματος Γενικής Αεροπορίας & Drones.

Η ΑΠΑ ορίζει τις απαιτούμενες κανονιστικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή εκτέλεση των πιλοτικών εφαρμογών του έργου και δρομολογεί σειρά πρωτοβουλιών ώστε σε συνεργασία με την EASA να δημιουργηθεί το απαιτούμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας των Drones στη χώρα μας.

Δημοφιλή