Σε μια ασυνήθιστη επίδειξη μεγάλης ναυτικής ισχύος προβαίνουν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο, με δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων να επιχειρούν μαζί, για πρώτη φορά από το 2016.
Όπως ανακοινώθηκε τη Μ. Δευτέρα από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, στη Μεσόγειο βρίσκεται πλέον, πέραν της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, και η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS John C. Stennis. Πρόκειται για πυρηνοκίνητα σκάφη κλάσης Nimitz, συν τα συνοδευτικά τους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό, τα δύο αεροπλανοφόρα και τα σκάφη που τα συνοδεύουν θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, μαζί με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου. «Είναι μια σπάνια ευκαιρία για εκπαίδευση δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων μαζί» είπε η αντιναύαρχος Λίζα Φραντσέτι, επικεφαλής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. «Οι διπλές επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων εδώ στη Μεσόγειο επιδεικνύουν την εγγενή ευελιξία και επεκτασιμότητα που παρέχουν οι ναυτικές δυνάμεις...επιδεικνύοντας παράλληλα τη σιδηρά μας δέσμευση στα σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.
Η κάθε ομάδα κρούσης κατά κανόνα περιλαμβάνει ένα αεροπλανοφόρο, ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων, ένα επιθετικό υποβρύχιο και ένα πλοίο υποστήριξης. Συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του 6ου Στόλου, οι κοινές δραστηριότητες των δύο στολίσκων περιλαμβάνουν πάνω από 130 αεροσκάφη, 10 πλοία και 9.000 ναύτες και πεζοναύτες.
Η συγκεκριμένη επίδειξη ισχύος φαίνεται να έχει ως αποδέκτη τη Ρωσία. Ο ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, δήλωσε πως «σε μια περίοδο ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα στον ναυτικό κλάδο, μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων παρέχει μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία...δύο ομάδες κρούσης που επιχειρούν ταυτόχρονα, προωθώντας τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα με τους εξαιρετικά ικανούς συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και εταίρους, παρέχει μια άνευ προηγουμένου δύναμη αποτροπής κατά της μονομερούς επιθετικότητας».
Ο Τζο Χάντσμαν, Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, ο οποίος βρέθηκε στην ομάδα κρούσης του USS Abraham Lincoln, χαρακτήρισε τα αεροπλανοφόρα «πλωτή διπλωματία»: «Το καθένα από τα αεροπλανοφόρα που επιχειρούν στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει 100.000 τόνους διεθνούς διπλωματίας. Η διπλωματική επικοινωνία και ο διάλογος, σε συνδυασμό με την ισχυρή άμυνα που παρέχουν αυτά τα σκάφη δείχνουν στη Ρωσία πως, αν θέλει πραγματικά καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρέπει να παύσει τις αποσταθεροποιητικές της δραστηριότητες ανά τον κόσμο».
Σημειώνεται πως με τον στολίσκο του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln επιχειρεί και η ισπανική φρεγάτα Mendez Nunez, ενώ το USS John C. Stennis, στο πλαίσιο της αποστολής του, έχει συνεργαστεί με την ομάδα κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ρωσικές κινήσεις
Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Συρία, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα έχει αναβαθμίσει το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, ενισχύοντας παράλληλα τις ναυτικές της δυνάμεις στην περιοχή. Παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη ρωσική Άπω Ανατολή: Σύμφωνα με το BBC, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ήδη καταφθάσει στο Βλαδιβοστόκ με τρένο.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι θα συζητηθεί το «πυρηνικό πρόβλημα» της κορεατικής χερσονήσου, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως ο Κιμ θα ζητήσει πιθανότητα τη στήριξη του Πούτιν μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ και ο Κιμ είχαν συναντηθεί στο Ανόι νωρίτερα μέσα στο έτος, για να συζητήσουν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ωστόσο η σύνοδός τους – η οποία ήταν η δεύτερη- δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Αν και ο Κιμ πιθανότατα θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη από τον Πούτιν, εκτιμάται πως αυτά που μπορεί να προσφέρει η Ρωσία είναι περιορισμένης κλίμακας. «Όταν ο Κιμ συναντήσει τον Πούτιν, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και μονομερή χαλάρωση κυρώσεων. Είναι μάλλον απίθανο η Μόσχα να ικανοποιήσει τα αιτήματά του» είπε ο Αρτιόμ Λούκιν, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, προσθέτοντας πως, δεδομένου πως η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δύναμη βέτο, είναι μάλλον απίθανο η Μόσχα να υπονομεύσει τη θέση της χάριν των σχέσεων με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, αν και ζητά, μαζί με την Κίνα, μείωση των τιμωρητικών μέτρων προς τη Βόρεια Κορέα ως ανταμοιβή στις κινήσεις της προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δοκιμών όπλων. Από πλευράς της η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία πως παραβιάζει τις κυρώσεις, και ότι έχει αποδείξεις για αυτό.
Πρακτικά μιλώντας, η συνάντηση εκλαμβάνεται ως μια κίνηση συμβολικού τύπου από τον Κιμ, προκειμένου να παρουσιαστεί ως σημαντικός «παίκτης» στη διεθνή σκηνή.
(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters, BBC)