Επίσημη πρόσκληση Ερντογάν στον Τσίπρα για επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Τι συζήτησαν

Επίσημη πρόσκληση Ερντογάν στον Τσίπρα για επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Τι συζήτησαν
Γραφείο Πρωθυπουργού

Η επίσημη πρόσκληση του Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να έχουν συνάντηση εργασίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν το εμφανές αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη. Όμως εξαιρετικά σημαντική είναι η συναντίληψη που διαπιστώθηκε για το προσφυγικό ενόψει μίας αναμενόμενης όξυνσης του προβλήματος λόγω των εξελίξεων στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η απόφαση αυτή «συνοδεύει» και την απόφαση Τσίπρα και Ερντογάν να πέσει η ένταση στο Αιγαίο. Το θέμα το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι η ένταση στο Αιγαίο είναι σε υψηλό επίπεδο και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Το αποτέλεσμα της συζήτησης Τσίπρα – Ερντογάν ήταν να αποφασιστεί η εντατικοποίηση των επαφών για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν θεσπιστεί από το παρελθόν.

Με αυτά τα δεδομένα η Αθήνα αποτιμά θετικά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την τελευταία συνάντηση που είχε γίνει τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ – υπενθυμίζεται ότι τότε υπήρχε ακόμη το αγκάθι της φυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Για την ελληνική κυβέρνηση το σημαντικό είναι ότι μπήκε ξανά η θετική ατζέντα στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ειδικά σε ότι αφορά τις οικονομικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό όπου υπάρχουν προβλήματα, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι προχωρά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. Ο στόχος είναι η σύνδεση να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2019.

Γραφείο Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στην εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Στην ελληνική ατζέντα τέθηκε και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του ο Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Κυπριακό: Προσέγγιση με διαφωνίες

Το Κυπριακό αποτέλεσε ειδικό κεφάλαιο στην συνάντηση, με την ελληνική πλευρά να τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα έδειξε ότι επιμένει στην άρση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων και στην απόσυρση του στρατού κατοχής από την Κύπρο.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε την υποστήριξη του πλαισίου Γκουτέρες, που είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα τορπίλισε τις συνομιλίες στην Ελβετία διαφωνώντας με την στάση του ΟΗΕ και της Βρετανίας εναντίον του καθεστώτος των εγγυήσεων.

Με δεδομένη την διαφορετική προσέγγιση Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να υποστηρίξουν την επικείμενη Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για θέματα ασφαλείας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αρχίσουν και πάλι οι δικοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Γραφείο Πρωθυπουργού

Δημοφιλή