Ο Τιτανικός βυθίστηκε πριν από 109 χρόνια, ανακαλύφθηκε πριν από 25 και τον έχουν «επισκεφθεί» λιγότεροι από 200 άνθρωποι τα τελευταία 15 χρόνια.
Σύντομα, ωστόσο, θα είναι «ανοιχτός» για τους επισκέπτες με τιμή εισόδου 125.000 δολάρια (105.000 ευρώ).
Παρά την απρόσιτη τιμή, ο Στόκτον Ρας,πρόεδρος της OceanGate Expeditions, θέλει να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για μία πολυτελή κρουαζιέρα: Είναι μια αποστολή.
«Αυτό που ζητάμε από τους ανθρώπους να κάνουν είναι να συμμετάσχουν στην αποστολή», λέει ο Στόκτον Ρας.
«Καταλήξαμε στον Τιτανικό γιατί είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα που υπάρχουν στον βυθό της θάλασσας. Αν ρώτησεις κάποιον τι υπάρχει στον βυθό της θάλασσας θα σου πει, καρχαρίες, φάλαινες και ο Τιτανικός. Είναι κάτι το μοναδικό».
Όσοι γίνουν μέρος της ιστορίας και συμμετέχουν σε μία από τις αποστολές του Titanic Survey Expeditions, διάρκειας εννέα ημερών, θα πρέπει να περάσουν από μια συνέντευξη, καθώς και μια δοκιμαστική κατάδυση μιας ή δύο ημερών στο Σιάτλ για να δουν αν μπορούν εύκολα να μπουν και να βγουν από το υποβρύχιο.
«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν έχουν καλό χαρακτήρα, είναι συμπαθείς και έχουν καλή φυσική κατάσταση», εξηγεί ο Στόκτον Ρας, προσθέτοντας ότι η συμβατότητα είναι το κλειδί για οποιαδήποτε ομάδα και ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα ταξίδι με κάποιον που δεν μας αρέσει.
Για την ακρίβεια, όσοι συμμετέχουν δεν θεωρούνται καν επισκέπτες. Είναι «ειδικοί της αποστολής» και θεωρούνται «πολίτες - επιστήμονες» καθώς θα έχουν οδηγίες για κάθε κατάδυση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν ή να αναζητήσουν.
Μόλις κάποιος γίνει δεκτός, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το Σεντ Τζονς του Καναδά, επαρχία της Νέας Γης (Newfoundland), όπου θα παραστεί σε δείπνο ενημέρωσης - προσανατολισμού. Το επόμενο πρωί, θα επιβιβαστεί σε ένα πλοίο για μια κρουαζιέρα 36 ωρών προς το ναυάγιο, το οποίο είνα χαρακτηρισμένο ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε θέματα ασφαλείας και εκπαίδευση σε οτιδήποτε τους ενδιαφέρει, από τη χρήση τεχνολογίας σόναρ έως τη χρήση 4k εξωτερικών φωτογραφικών μηχανών, μέχρι την απλή αναγνώριση ψαριών και τήρηση αρχείων.
Όπως λέει ο Στόκτον Ρας, πρόκειται για «εθελοντική συμμετοχή, όχι καταναγκαστική εργασία».
Μόλις φτάσει η ομάδα στο σημείο που βρίσκεται ο Τιτανικός, τρεις «ειδικοί της αποστολής» μαζί με έναν ερευνητή και έναν πιλότο, θα μπουν στο υποβρύχιο. Μετά από κατάδυση διάρκειας 2.5 ωρών, θα εξερευνήσουν το ναυάγιο για περίπου 3 με 5 ώρες, πριν αναδυθούν στην επιφάνεια της θάλασσας.
Για όσους μάλιστα αναρωτιούνται αν στο υποβρύχιο υπάρχει τουαλέτα, η απάντηση είναι ναι, αλλά είναι μόνο για για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά σύμφωνα με τον Στόκτον Ρας η χρήση της είναι περιττή καθώς υπάρχει συγκεριμένο πρόγραμμα διατροφής κατά την διάρκεια της αποστολής.
Το υποβρύχιο σχεδιάστηκε ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με την βοήθεια της NASA. Είναι πιθανώς ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά ιδιωτικά υποβρύχια στον κόσμο.
Ο κύριος στόχος της σειράς αποστολών του Τιτανικού είναι η συλλογή δεδομένων με την μορφή φωτογραφιών, βίντεο, σαρώσεων με λέιζερ και σόναρ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοναδικό τρισδιάστατο μοντέλο του ναυαγίου. Παράλληλα έχει σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το υπερωκεάνιο καθώς και την ταχύτητα με την οποία αποσυντίθεται αλλά και την διάρκεια ζώης που έχει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ολόκληρο το ναυάγιο θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί έως το 2030 λόγω των ρευμάτων στον βυθό της θάλασσας, της διάβρωσης από το αλάτι και των βακτηρίων που καταστρέφουν το μέταλλο.
Δεδομένου ότι τόσο το πλοίο όσο και το πεδίο με τα συντρίμμια του είναι τεράστιο, για την καταγραφή του ναυαγίου αναμένονται να υπάρχουν πολλές αποστολές κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.
Ο Στόκτον Ρας υποστηρίζει ότι οι επισκέπτες θα δουν πάνω από 300 διαφορετικά είδη θαλάσσιας ζωής, παπούτσια, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα.
«Λείψανα δεν υπάρχουν παρά μόνο προσωπικά αντικείμενα», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια μια ζοφερή ατμόσφαιρα.
Θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός, όπως εξηγεί προς τις 1500 και πλέον ψυχές που χάθηκαν ακολουθώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες και τις νόρμες τόσο της UNESCO όσο και της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα νεκροταφείο.
«Αν και πρόκειται για εμπορικό εγχείρημα, συνεργαζόμαστε με πολλούς ενάλιους αρχαιολόγους, την οργάνωση Τιτανικός και διάφορες ομάδες για να διασφαλίσουμε ότι συλλέγουμε δεδομένα που είναι πολύτιμα για την ιστορία του Τιτανικού, προτού όλα εξαφανιστούν», λέει ο Στόκτον Ρας.
Προβλέπονται έξι ταξίδια για το 2021, αρχής γενομένης τον Μάιο. Υπάρχει χώρος για εννέα «ειδικούς αποστολής» ανά ταξίδι και έχουν ήδη πωληθεί 36 εισιτήρια.
Ο Τιτανικός βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη το 1912, αφού προσέκρουσε σε παγόβουνο. Βρίσκεται σε βάθος 3 χιλιάδων μέτρων και σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νέας Γης (Newfoundland) του Καναδά.
Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην αποστολή θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποιούν ότι «τα ταξίδια αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσουμε και να διαγνωσθούμε με COVID-19».
Πηγή: Insider.com