Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι έλυσε την «κατάρα του Τουταγχαμών» που σκότωσε 20 άτομα

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα επίσημο ιστορικό αρχείο που να επιβεβαιώνει αυτό το σκεπτικό.
via Associated Press

Το μυστήριο της «κατάρας του Τουταγχαμών» που συνδέεται με τουλάχιστον 20 θανάτους από τη στιγμή που άνοιξε ο τάφος του αρχαίου Αιγύπτιου βασιλιά ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922, υποστήριξε ότι μπορεί να έλυσε επιστήμονας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Scientific Exploration αναφέρει ότι ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στον τάφο του, αλλά και στους τάφους άλλων Φαραώ. Μάλιστα, μετρήσεις έδειξαν πως η ραδιενέργεια ήταν 10 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας.

«Το επίπεδο ραδιενέργειας στον τάφο του Τουταγχαμών είναι τόσο υψηλό που όποιος έρθει σε επαφή μαζί του είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας και καρκίνο», έγραψε ο συγγραφέας της μελέτης, Ross Fellowes.

Σύμφωνα με τον Fellowes, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φέρεται σκόπιμα να κατασκεύαζαν τις σαρκοφάγους και τους τάφους των Φαραώ με βασάλτη, ένα υλικό που περιέχει υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας. Με αυτό τον τρόπο διασφάλιζαν πως κανείς δεν θα άνοιγε τους τάφους, γιατί θα πέθαινε από τη ραδιενέργεια.

Μάλιστα, στους τάφους των Φαραώ υπάρχουν παντού επιγραφές που προειδοποιούν και αναφέρουν πως «θα πεθάνει όποιος παραβιάσει τον χώρο των νεκρών» και «ο θάνατος σε περιμένει, αν μπεις σε αυτό το δωμάτιο».

«Η ακτινοβολία έχει ανιχνευθεί από τον μετρητή Geiger σε δύο τοποθεσίες στη Γκίζα δίπλα στις πυραμίδες», έγραψε, προσθέτοντας ότι το ραδόνιο -ένα ραδιενεργό αέριο -έχει επίσης ανιχνευθεί σε «αρκετούς υπόγειους τάφους στη Σακκάρα».

«Όλες αυτές οι μετρήσεις βρέθηκαν να είναι «έντονα ραδιενεργές».

Ο Fellowes υποστηρίζει ότι ο μυστηριώδης θανάτος του Λόρδου Carnarvon, ο οποίος χρηματοδότησε την ανασκαφή το 1922 και φέρεται να περπάτησε μέσα από τα πολύτιμα γεμάτα δωμάτια - και πολλούς άλλους αφότου αποσφράγισαν τον τάφο οφείλεται στη υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

«Ο Carnarvon πέθανε μέσα σε λίγες εβδομάδες από δηλητηρίαση στο αίμα του και πνευμονία», έγραψε ο Fellowes.

Ο αιγυπτιολόγος Arthur Weigall φέρεται να είπε στους συναδέλφους ότι ο Carnarvon «πέθανε μέσα σε έξι εβδομάδες» από την είσοδό του στον τάφο, ισχυρίστηκε η μελέτη, αναφέρει η New York Post.

Ο Howard Carter, ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον τάφο του Τουταγχαμών με τον Carnarvon, πέθανε το 1939 μετά από μια μακρά μάχη με το λέμφωμα του Χότζκιν, το οποίο υποπτευόταν ότι προκλήθηκε από δηλητηρίαση από ακτινοβολία.

Συνολικά, έξι από τα 26 άτομα που ήταν παρόντα όταν άνοιξε ο τάφος πέθαναν μέσα σε μια δεκαετία από ασφυξία, εγκεφαλικό, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία, δηλητηρίαση, ελονοσία και έκθεση σε ακτίνες Χ.

Από ιστορική άποψη, η ανακάλυψη του τάφου στην Κοιλάδα των Βασιλέων θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα που έδωσαν στη σύγχρονη κοινωνία μια ματιά στο ταξίδι των αιγυπτιακών βασιλιάδων στη μετά θάνατον ζωή.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα επίσημο ιστορικό αρχείο που να επιβεβαιώνει αυτό το σκεπτικό, όμως ο Fellowes θεωρεί πως τα στοιχεία συνηγορούν σε αυτό το γεγονός.

Δημοφιλή