Όταν η ταινία The Big Lebowski βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν από 25 χρόνια, είχε μέτρια επιτυχία, κερδίζοντας τελικά 46,7 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Αν και οι αδερφοί Κοέν είχαν γίνει διάσημοι μέσα από ταινίες όπως το Fargo και το Raising Arizona, το The Big Lebowski είναι η ταινία που μας έκανε να τους αγαπήσουμε.
Και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Τζεφ Μπρίτζες, παρά το γεγονός ότι ήταν διάσημος πριν την ταινία, για πολλούς από εμάς θα τον θυμόμαστε ως τον άνεργο χίπη, και φίλο του Γουόλτερ, πρώην βετεράνο του Βιετνάμ, οι οποίοι προσπαθούσαν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να ξεδιαλύνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός χαλιού και της συνωνυμίας μ′ ένα διάσημο εκατομμυριούχο.
Ο Big Lebowski ενέπνευσε και κάτι άλλο: ονόματα αραχνών. Το 2006, ο επιστήμονας Ίνγκι Άγκναρσον «βάφτισε» δύο ολοκαίνουργια είδη αράχνης - την Anelosimus biglebowski και την Anelosimus dude - επηρεασμένος από την ταινία την οποία έβλεπε με έναν φίλο κάθε δεύτερη μέρα όταν ήταν στο Γυμνάσιο. «Η ζωή μας έγινε αποφθέγματα του Big Lebowski», λέει ο Άγκναρσον. «Την παρακολουθούμε ακόμη και τώρα όταν συναντιόμαστε», αναφέρει το Wired.
Όταν ένας επιστήμονας «βαφτίζει» ένα νέο είδος, εξηγεί ο Άγκναρσον, μπορεί να εμπνευστεί από οτιδήποτε. «Ποτέ δεν «βαφτίζεις» πράγματα συνδεδεμένα με τον εαυτό σου. Αυτός είναι ο άρρητος κανόνας», λέει, «αλλά έχω ονομάσει είδη από ονόματα ανθρώπων που θαυμάζω, όπως ο Νέλσον Μαντέλα και οι Ομπάμα».
Μερικές φορές, τα ονόματα προέρχονται από τα μέρη όπου βρίσκεται το είδος και μπορεί να ενσωματώνουν κάποια τοπική γλώσσα, αλλά για αυτές τις αράχνες ο Άγκναρσόν είπε: «Ένιωσα ότι έπρεπε να τιμήσω αυτήν την ταινία με κάποιο τρόπο. Αυτό λοιπόν έκανα».
Μέρος ενός είδους αραχνών γνωστών για την κοινωνική τους συμπεριφορά και τους τεράστιους ιστούς τους, οι A. biglebowski και A. dude ανακαλύφθηκαν στα τροπικά δάση της Τανζανίας από τον Δανό ερευνητή Νικολάϊ Σάρφ, ο οποίος στη συνέχεια τις έδωσε στον Άγκναρσον.
Μέχρι σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί και μελετηθεί επίσημα μόνο περίπου 50.000 είδη αράχνης, αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν από 150.000 έως 200.000 είδη αράχνης παγκοσμίως.
«Όποτε πηγαίνω σε ένα τροπικό δάσος, περίπου το 70% των αραχνών που βλέπω δεν τις γνωρίζουμε», λέει ο Άγκναρσον.