Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων COVID-19 βασίζεται στις ανησυχίες ότι η μείωση της αποτελεσματικότητάς τους για προστασία από ηπιότερες λοιμώξεις θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο κόσμος θα έχει λιγότερη προστασία από σοβαρή νόσηση, μια υπόθεση που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, δήλωσαν οι επιστήμονες την Πέμπτη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι δεδομένα που δείχνουν φθίνουσα προστασία έναντι της ήπιας και μέτριας νόσησης από τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, δήλωσαν την Τετάρτη ότι μια τρίτη δόση θα είναι ευρέως διαθέσιμη από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η τρίτη αυτή δόση, θα προσφέρεται σε άτομα που έκαναν τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον οκτώ μήνες πριν.
«Πρόσφατα δεδομένα καθιστούν σαφές ότι η προστασία έναντι της ήπιας και μέτριας νόσου έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό πιθανόν να οφείλεται τόσο στην εξασθένηση της ανοσίας όσο και στην ισχύ της ευρέως διαδεδομένης μετάλλαξης Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Βίβεκ Μέρθι.
«Ανησυχούμε ότι αυτό το μοτίβο μείωσης που παρατηρούμε θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη προστασία έναντι σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου».
Τα στοιχεία για τις λεγόμενες «επαναλαμβανόμενες» λοιμώξεις σε εμβολιασμένους ανθρώπους δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί ήταν μέχρι στιγμής οι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση.
Από τις 9 Αυγούστου, σχεδόν το 74% των 8.054 εμβολιασμένων ατόμων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Σχεδόν το 20% των κρουσμάτων αυτών κατέληξαν σε θάνατο.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την προστασία από το εμβόλιο, δεν είναι σαφές εάν οι νεότεροι, υγιέστεροι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο.
«Δεν ξέρουμε αν αυτό μεταφράζεται σε πρόβλημα με το εμβόλιο να κάνει αυτό που είναι το πιο σημαντικό, δηλαδή να προστατεύει από τη νοσηλεία, το θάνατο και τη σοβαρή ασθένεια. Ως προς αυτό, δεν έχει βγει ακόμα η ετυμηγορία», δήλωσε ο Δρ Τζέσι Γκούντμαν, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον και πρώην επικεφαλής επιστήμονας του FDA των ΗΠΑ.
Αρκετές χώρες έχουν αποφασίσει να παρέχουν μια τρίτη δόση σε ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν βλέπουν ακόμη την ανάγκη να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό.
Άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι το αμερικανικό σχέδιο απαιτεί ενδελεχή έλεγχο από τον FDA και μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων του CDC. Ωστόσο, μια συνάντηση αυτών των συμβούλων για να συζητήσουν για τα ενισχυτικά εμβόλια, που είχε οριστεί για τις 24 Αυγούστου, αναβλήθηκε.
Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν το γεγονός ότι εστιάζονται περισσότερα στην τρίτη δόση, τη στιγμή που περίπου το 30% των Αμερικανών δεν έχουν ακόμη λάβει ούτε την πρώτη δόση εμβολίου, παρά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους του COVID-19 που αυξάνονται ραγδαία σε όλη τη χώρα.
«Νομίζω ότι, σε αυτό το σημείο, πιο σημαντικό από τα ενισχυτικά εμβόλια, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε το εμβόλιο σε κάθε χέρι που δεν το έχει κάνει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Δρ Νταν ΜακΚουίλεν, ειδικός λοιμοξιωλόγος στο Μπέρλινγκτον της Μασαχουσέτης και επερχόμενος πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.
Όλοι οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από το Reuters τόνισαν επίσης την ανάγκη να εμβολιαστεί ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.
«Μπορεί να καταλήξουμε να κυνηγάμε την ουρά μας, δίνοντας όλο και περισσότερες δόσεις στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, τη στιγμή που οι πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις έρχονται από άλλα μέρη», δήλωσε ο Δρ Ισαάκ Βάισφους, επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας του Κορνέλ.
«Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να εμβολιαστεί ο υπόλοιπος κόσμος για να αποφύγουμε τις νέες μεταλλάξεις.