Ένα από τα μικρότερα ψάρια του κόσμου, με πλάτος περίπου το νύχι ένος ανθρώπου, μπορεί να κάνει έναν ήχο τόσο δυνατό όσο ένα κομπρεσέρ.
Ο λόγος για το Danionella ceebrum είναι ένα κυπρινιδικό είδος ψαριού που αναφέρθηκε το 2021 από θολά ρεύματα χαμηλού υψομέτρου στις νότιες και ανατολικές πλαγιές της οροσειράς Bago Yoma στη Μιανμάρ καθώς και από ένα αρδευτικό κανάλι νοτιοδυτικά της πόλης Hmawbi στο τμήμα Yangon.
Το ψάρι αυτό παράγει παράγει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Charité στο Βερολίνο ανακάλυψαν ότι το ψάρι έχει ένα μοναδικό σύστημα παραγωγής ήχου, αναφέρει ο Guardian.
Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε εγγραφές βίντεο υψηλής ταχύτητας για να διερευνήσει τον μηχανισμό παραγωγής ήχου.
Μεγάλο μέρος αυτού του ήχου αντανακλάται πίσω στο νερό, έτσι όταν οι άνθρωποι στέκονται δίπλα στο ποτάμι, ακούν αυτούς τους παλμούς ως έναν συνεχή ήχο βόμβου, αναφέρει το BBC.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός τύμπανου που χρησιμοποιούν αυτά τα ψάρια είναι ένα πολύ εξελιγμένο όργανο.
Επίσης πιστεύουν ότι η εξέλιξη στα θολά νερά στη Μιανμάρ έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της ικανότητας ώστε να τα βοηθά για να μπορούν να επικοινωνούν.