Σε βάθος που φτάνει έως και 11 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα παγωμένα, σκοτεινά νερά των ωκεάνιων τάφρων ασκούν τρομακτική πίεση – αγγίζοντας έως και 1.088 ατμόσφαιρες (16.000 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα).
Παρά τις ακραίες αυτές συνθήκες, η ζωή ανθίζει με έναν παράδοξο τρόπο. Μετά από δεκαετίες προσπάθειας, οι επιστήμονες αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά αυτών των άγνωστων κόσμων και των μοναδικών πλασμάτων που κατοικούν εκεί.
Μια πρόσφατη ανακάλυψη από ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Χιλή αποκάλυψε ένα νέο είδος από την Τάφρο Ατακάμα, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής. Πρόκειται για ένα ταχύτατο και αλλόκοτο αρπακτικό, που ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους κατοίκους των βαθών. Το είδος, που ονομάστηκε Dulcibella camanchaca, είναι ένα αμφίποδο – ένα είδος μικρού καρκινοειδούς που συνήθως τρέφεται με υπολείμματα ή αναζητά τροφή σε θαλάσσιες και γλυκές υδάτινες περιοχές. Οι επιστήμονες εντόπισαν τέσσερα άτομα αυτού του είδους σε βάθος 7.902 μέτρων.
Το D. camanchaca είναι το πρώτο μεγάλο αρπακτικό αμφίποδο που εντοπίστηκε σε τόσο μεγάλο βάθος. Αυτή η ανακάλυψη, από το Πανεπιστήμιο Concepción της Χιλής και το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI) στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει πόσο λίγο γνωρίζουμε για τους μυστηριώδεις αυτούς ωκεάνιους κόσμους.
Εντυπωσιακά, η μορφολογία και η γενετική ανάλυση του D. camanchaca αποκάλυψαν ότι πρόκειται όχι μόνο για νέο είδος, αλλά και για νέο γένος. Το όνομα camanchaca, εμπνευσμένο από το σκοτάδι των βάθρων, προέρχεται από αυτόχθονες γλώσσες της περιοχής των Άνδεων.
«Το Dulcibella camanchaca είναι ένα ταχύτατο αρπακτικό που ζει σε απόλυτο σκοτάδι. Το όνομά του συμβολίζει τον βαθύ, σκοτεινό ωκεανό όπου ζει», ανέφερε η Johanna Weston, ειδικός στη ζώνη Χαντάλ και συν-επικεφαλής της μελέτης.
Το λευκό χρώμα του πλάσματος είναι χαρακτηριστικό για είδη που ζουν σε απόλυτο σκοτάδι, όπως σπηλιές και τάφρους. Το D. camanchaca κυνηγά άλλα, μικρότερα αμφίποδα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μέλη, γνωστά ως γναθόποδα.
Η Τάφρος Ατακάμα, που εκτείνεται έως 8 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού Ειρηνικού, αποτελεί μέρος της ζώνης Χαντάλ. Αν και οι τάφροι θεωρούνται μέρος ενός ενιαίου οικοσυστήματος, στην πραγματικότητα είναι απομονωμένες, όπως τα νησιά, και φιλοξενούν μοναδικά ενδημικά είδη.
«Το πιο συναρπαστικό είναι ότι τα στοιχεία DNA και μορφολογίας επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για νέο γένος, καθιστώντας την Τάφρο Ατακάμα σημαντικό σημείο ενδημικής βιοποικιλότητας», τόνισε η Weston.
Το νέο είδος ανακαλύφθηκε στη διάρκεια μιας αποστολής το 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρατήρησης Βαθέων Ωκεανών της Χιλής.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Systematics and Biodiversity
.
Πηγή: Science Alert