Το απολίθωμα ενός θηριώδους φυτοφάγου ζώου που έμοιαζε αρκετά με τον σημερινό ελέφαντα και είχε συγγενή χαρακτηριστικά με αυτά των θηλαστικών-αν και θεωρείται ερπετό- εντόπισαν επιστήμονες στην Πολωνία.
Η ανακάλυψη οστών του τετράποδου ζώο, που εκτιμάται ότι έζησε την Τριαδική γεωλογική περίοδο, 205 με 210εκατ χρόνια πριν, έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι δεινόσαυροι δεν ήταν τα μόνα μεγαθήρια που περπατούσαν στη Γη την συγκεκριμένη περίοδο.
Παράλληλα όμως, αποδεικνύεται πως και η ομάδα των θηλαστικών-ερπετών στην οποία ανήκει και το συγκεκριμένο ζώο με την ονομασία Lisowicia bojani δεν εξαφανίστηκε τόσο νωρίς όσο αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες.
«Πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα πιο απροσδόκητα απολιθωμένα ευρήματα από την Τριαδική περίοδο της Ευρώπης», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Grzegorz Niedzwiedzki από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.
Η Lisowicia, είναι το πιο γνωστό ζώο που δεν ανήκει στην κατηγορία των δεινοσαύρων, που όπως φαίνεται έζησε την ίδια περίοδο με αυτούς. Είχε μήκος περίπου 4,5μ. και ύψος 2,6μ. ενώ ζύγιζε 9 τόνους.
Τα μόνα άλλα ζώα τέτοιων διαστάσεων που έζησαν περίπου εκείνη την περίοδο ήταν τα σαυρόποδα-οι γνωστοί και ως γίγαντες των δεινοσαύρων- και τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν ποτέ στη Γη.Είχαν τέσσερα πόδια, μακριούς λαιμούς και μακριές ουρές.
Το κρανίο και οι γνάθοι του Lisowicia είχαν πολλές ιδιαιτερότητες. Δεν είχαν δόντια ενώ στο επάνω μέρος του στόματος είχαν ένα κέρατο, εξηγεί ο Niedzwiedzki.
Συνολικά οι επιστήμονες ανακάλυψαν περί τα 100 δείγματα οστών ενώ η ανάλυση των άκρων του ζώου έδειξε ότι τα οστά του είχαν έναν γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης παρόμοιο με αυτό των θηλαστικών ή/και των δεινοσαύρων.
Η Τριαδική περίοδος, όπως γράφει το Reuters, ήταν το «πρώτο κεφάλαιο» της εποχής των δεινοσαύρων και ακολούθησε η Ιουρασική (περισσότερο γνωστή ως Jurasic μετά την ταινία) και η Κρητιδική.
Οι πρώτοι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν περίπου 230 εκατ χρόνια πριν. Πολλοί από τους πρώτους δεινόσαυρους ήταν μέτριου μεγέθους και επισκιάζονταν από τα μεγάλα ερπετά της περιόδου. Όπως όμως επισημαίνει ο παλαιοντολόγος Tomasz Sulej από το Ινστιτούτο Παλαιοβιολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, αυτοί που επικράτησαν ήταν τελικά οι δεινόσαυροι.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.
Πηγή: Reuters