Επιστήμονες δημιούργησαν 3D τσίζκεϊκ και τα μαγείρεψαν με λέιζερ (βίντεο)

Οι ερευνητές περιγράφουν αυτή την τεχνική ως παρόμοια με το ψήσιμο μιας κρέμας μπρουλέ με ακατέργαστη φλόγα, αλλά ελεγχόμενη σε κλίμακα χιλιοστού.
.
.
Jonathan Blutinger/Columbia Engineering

Η τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση έχει ήδη αποδείξει την αξία της σε μεγάλα επιτεύγματα της μηχανικής, αλλά η τεχνολογία έχει πλέον χρησιμοποιηθεί για την πιο νόστιμη πρόκληση μέχρι σήμερα: την κατασκευή τσίζκεϊκ.

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε με επιτυχία κέικ πολλαπλών στρωμάτων, τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτά που φτιάχνονται από τα χέρια ενός απλού ανθρώπου.

Μηχανολόγοι μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο Πέις χρησιμοποίησαν έναν ειδικά κατασκευασμένο τρισδιάστατο εκτυπωτή για να δημιουργήσουν μια σειρά από διαφορετικά Τσίζκεϊκ που περιλαμβάνουν επτά βασικά συστατικά: κράκερ Graham, φυστικοβούτυρο, Nutella, πουρέ μπανάνας, μαρμελάδα φράουλα, κεράσι και παγωτό. Για να προσθέσουν μια άλλη φουτουριστική πινελιά στη δημιουργία τους, τα κέικ στη συνέχεια μαγειρεύτηκαν με λέιζερ υψηλής ακρίβειας, κάτι που πρέπει να το δούμε για να το πιστέψουμε.

.
.
Jonathan Blutinger / Columbia Engineering

Τα κέικ δεν θα κερδίσουν το The Great British Baking Show ωστόσο, τα πειράματα έδειξαν ότι ο τρισδιάστατος εκτυπωτής ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα κέικ πολλαπλών στρώσεων από πολλά συστατικά.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα κράκερ Graham ήταν τα καλύτερα για τη δημιουργία βάσης για κάθε στρώση, ενώ το φυστικοβούτυρο και η Nutella χρησιμοποιήθηκαν καλύτερα ως υποστηρικτικά στρώματα για να συγκρατούν τα πιο μαλακά συστατικά, όπως η μπανάνα και η μαρμελάδα.

Για το μαγείρεμα των κέικ, χρησιμοποιήθηκαν λέιζερ για τη θέρμανση των συστατικών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. Οι ερευνητές περιγράφουν αυτή την τεχνική ως παρόμοια με το ψήσιμο μιας κρέμας μπρουλέ με ακατέργαστη φλόγα, αλλά ελεγχόμενη σε κλίμακα χιλιοστού.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστεν Κούπερ, συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πέις.

«Η εκτύπωση με τρόφιμα μπορεί επίσης να επιτρέψει σημαντική περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα συστατικά θα μπορούσαν να προμηθεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία για κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο, βοηθώντας τους τοπικούς αγρότες και τους προμηθευτές τροφίμων», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature npj Science of Food.

Δημοφιλή