Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με τη χρήση βλαστικών κυττάρων

Τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Getty Images

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα, σε μια πρωτοποριακή πρόοδο που παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian οι επισητμονικές πηγές αναφέρουν ότι τα πρότυπα έμβρυα, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, ενδέχεται να απαντήσουνε σε κρίσιμα ερωτήματα, που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τα βιολογικά αίτια των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Ωστόσο, το εγχείρημα εγείρει σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς οι οντότητες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία των περισσότερων χωρών.

Οι εν λόγω δομές δεν έχουν καρδιά που χτυπάει ή την αρχή ενός εγκεφάλου. Όμως περιλαμβάνουν κύτταρα που τυπικά, θα συνέχιζαν να σχηματίζουν τον πλακούντα και το ίδιο το έμβρυο.

Η καθηγήτρια Μανταλένα Ζερνίτσκα-Γκοέτζ, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, μίλησε για την νέα αυτή προοπτική στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στη Βοστώνη.

«Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα με τον επαναπρογραμματισμό εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων», δηλώνει η ίδια.

Πάντως, δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική τα συνθετικά έμβρυα να χρησιμοποιηθούν κλινικά. «Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα ενός ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν οι δομές αυτές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης», επισημαίνει η Ζερντίτσκα Γκοέτζ.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή