Επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση καρκίνου με επεξεργασμένες τροφές. Ποιες είναι όμως αυτές;

Επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση καρκίνου με επεξεργασμένες τροφές. Ποιες είναι όμως αυτές;
fcafotodigital via Getty Images

Πιθανή σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασία και στον καρκίνο καταδεικνύει μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Μολονότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».

Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν, όπως αναφέρει και το BBC βασιζόμενο στην έρευνα:

-μαζικής παρασκευής συσκευασμένα αρτοποιήματα όπως ψωμάκια και κουλούρια

-γλυκά και αλμυρά συσκευασμένα σνακ

-μπάρες σοκολάτας και γλυκά

-ανθρακούχα αναψυκτικά και αναψυκτικά με γλυκαντικά

-επεξεργασμένα κρέατα όπως κεφτεδάκια, πουλερικά, και nuggets ψαριών

-έτοιμες σούπες και ορισμένα ζυμαρικά

-δημητριακά με ζάχαρη

-κατεψυγμένα ή έτοιμα φαγητά

-τρόφιμα που παρασκευάζονται κυρίως ή εξολοκλήρου από ζάχαρη, έλαια και λίπος

Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.

Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίστηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.

«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει ότι μία αύξηση για κίνδυνο καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», ανέφεραν οι ερευνητές οι οποίοι όμως απέφυγαν να «δαιμονοποιήσουν» πλήρως τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Δημοφιλή