Επιστήμονες από 17 χώρες ξεκινούν ένα φιλόδοξο και πρωτοφανές ταξίδι στην Αρκτική, όπου θα αφήσουν το πλοίο τους να παγώσει για ένα χρόνο, ώστε να μπορούν να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή καθώς μετακινούνται.
Η ομάδα θα ξεκινήσει την αποστολή προϋπολογισμού 158 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο και θα επιστρατεύσει το γερμανικό παγοθραυστικό RV Polarstern, το οποίο θα ρίξει άγκυρα σε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό, περιμένοντας τη θάλασσα να παγώσει γύρω από αυτό.
Αφού παγιδευτούν στον πυκνό πάγο, θα αντιμετωπίσουν την πτώση των θερμοκρασιών, καθώς θα βιαστούν να χτίσουν προσωρινά καμπ χειμερινών ερευνών στον πάγο ώστε να πραγματοποιήσουν πειράματα καθώς ο πάγος παρασύρεται προς τον Βόρειο Πόλο.
Το πλοίο θα είναι φορτωμένο με προμήθειες και επιστημονικό εξοπλισμό, αλλά η ομάδα θα είναι απομονωμένη με την οποιαδήποτε εκκένωση λόγω έκτακτης ανάγκης να είναι σχεδόν αδύνατη.
Οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν στους -50 ° C και η πολική νύχτα θα διαρκέσει 150 ημέρες. Η ομάδα σκοπεύει να χτίσει ένα φράχτη γύρω από καμπ των ερευνών, ο οποίος θα εκπέμπει σήμα συναγερμού εάν οι πολικές αρκούδες έρχονται πολύ κοντά ενώ τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα κρατούν «σκοπιά» προσέχοντας για ενδεχόμενη εμφάνιση αρκούδων.
«Μπορούμε να κάνουμε πολλά με τη ρομποτική και άλλα πράγματα, αλλά στο τέλος, την οπτική, τη χειροκίνητη παρατήρηση και τη μέτρηση χρειαζόμαστε ακόμη», δήλωσε ο φυσικός Μαρσέλ Νικόλαους, ο οποίος είναι μέλος της αποστολής. «Πρέπει να βγούμε έξω, να καθιερώσουμε αυτό το στήσουμε αυτό το καμο πάγου» εξηγεί ο ίδιος.
Η ομάδα περιλαμβάνει ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, οι οποίοι θα αλλάζουν κάθε δύο μήνες, φτάνοντας στο πλοίο με άλλα παγοθραυστικά και αεροσκάφη.
«Μέχρι στιγμής ήμασταν πάντα αποκλεισμένοι από αυτήν την περιοχή και μας λείπουν ακόμη και οι βασικές παρατηρήσεις των κλιματικών διεργασιών στην κεντρική Αρκτική το χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Μάρκους Ρεξ. «Θα το αλλάξουμε αυτό για πρώτη φορά».
Η αποστολή MOSAiC (Παρατηρητήριο Διεπιστημονικής Παρακολούθησης της Μελέτης του Αρκτικού Κλίματος) ελπίζει να ενισχύσει την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής της Αρκτικής και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της και να οδηγήσει σε ασφαλέστερες θαλάσσιες και υπεράκτιες επιχειρήσεις.
Πηγή: RT