Μια ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατασκεύασαν υποθαλάσσια ηχεία, τα οποία αναπαράγουν ήχους ζωντανών κοραλλιών, προκειμένου να προσελκύσουν πίσω τα ψάρια αλλά και ενδεχομένως να κάνουν τους νεκρούς υφάλους να ανακάμψουν.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση του περιοδικού Nature Communications, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα ηχεία στο εσωτερικό των νεκρών κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και ανακάλυψαν πως στην περιοχή έφτασαν -και παρέμειναν- περισσότερα ψάρια σε σύγκριση με τους αντίστοιχους υφάλους στους οποίους δεν ακούγονταν κανένας ήχος.
«Οι υγιείς κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι αξιοσημείωτα θορυβώδεις. Τα νεαρά ψάρια ακούνε τους εν λόγω ήχους κατά την προσπάθειά τους να βρουν ένα μέρος και να εγκατασταθούν», δήλωσε ο Στιβ Σίμπσον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας και παγκόσμιας αλλαγής στο πανεπιστήμιο του Exeter.
«Οι ύφαλοι όταν πεθαίνουν δεν εκπέμπουν πια ήχους, ενώ όλα τα ψάρια εξαφανίζονται από γύρω τους. Χρησιμοποιώντας τα ηχεία αποκαταστήσαμε τον χαμένο ήχο και καταφέραμε να προσελκύσουμε τα χαμένα ψάρια», συμπλήρωσε.
Ο Τιμ Γκόρντον, ο βασικός συγγραφέας της έρευνας και επίσης θαλάσσιος βιολόγος από το ίδιο πανεπιστήμιο, τόνισε πως «τα ψάρια είναι ζωτικής σημασίας για τους κοραλλιογενείς υφάλους ώστε να λειτουργούν ως υγιή οικοσυστήματα».
Ο μήκους 1.500 μιλίων Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές οι οποίες έχουν προκληθεί από τις υπερβολικές θερμοκρασίες των υδάτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε είδε να αυξάνεται στο διπλάσιο όχι μόνο ο αριθμός των ψαριών αλλά και αυτός όλων των θαλάσσιων ειδών λόγω της χρήσης των ηχείων.
(Με πληροφορίες από CNN)