Ιδού η επιστολή που θα λάβει η εγγονή μου το 2052 στην 50η επέτειο των γενεθλίων της από τον συμφοιτητή της στη Σορβόννη.
Petros Karadjias via AP

Αγαπητή μου Μελίνα,

Χρόνια Πολλά. Το εύχομαι για όλους μας ελπίζοντας σε κανένα θαύμα. Να σού πω τα τελευταία μαντάτα από την πατρίδα μας. Έχει καεί και το τελευταίο δάσος. Έχουν μείνει άθικτα 200 δέντρα σε όλη την ελλάδα. Αν θυμάσαι το είχαν προβλέψει όλες οι μελέτες για το περιβάλλον, πριν από 30 χρόνια.

Όπως ξέρεις από το ντοκιμαντέρ που είχε κάνει ο παππούς σου για τα δάση, που τού είχε αναθέσει το Υπουργείο Γεωργίας, το έδαφος της αρχαίας Ελλάδας ήταν κατά 90% καλυμμένο από δέντρα.

Στην Αθήνα, το δάσος που ξεκινούσε από την Πάρνηθα έφτανε στο Φάληρο. Την πληροφορία άλλωστε μας την δίνει και ο Πλάτωνας στο «Συμπόσιό» του το οποίο αφηγείται ο Απολλόδωρος σ’εναν νεαρό φίλο του με τον οποίο διασχίζουν αυτό το δάσος ανεβαίνοντας στην Αθήνα ερχόμενοι από το Φάληρο.

Άσε το νερό που είναι σπάνιο όταν την αρχαία Αθήνα διέσχισαν τρία ποτάμια. Αλλά μόνο αυτό; Ποτάμια έχουν γίνει σήμερα οι δρόμοι μας από απανωτές καταιγίδες. Και το νερό χύνεται στη θάλασσα. Η οποία θάλασσα σε λίγο θα φτάσει μέχρι την Ακρόπολη! Άσε που στο Μουσείο της για να δεις τα γλυπτά θα πρέπει να πας κολυμπώντας. Δεν καταλαβαίνω. Αυτά θα τα είχαμε προλάβει αν είχαμε ασχοληθεί με το περιβάλλον. Όχι εμείς βέβαια. Εμείς τα λέγαμε αλλά ποιος μας άκουγε. Όπως λέει και ο Σωκράτης, σ’έκείνο το Συμπόσιο,για τους βαρήκοους «Αυτοί πού είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους δεν θέλουν να μάθουν τίποτα περισσότερο».

Τι να πω για την οικονομία; Θυμάσαι την Έρευνα του Πανεπιστημίου του Έντμοντον που μάς είχε έρθει από τον Καναδά; Που έλεγε ότι σε 30 χρόνια, λόγω της της αυτοματοποίησης της τεχνολογίας, η Ανεργία θα ανέλθει στο 70%; Ε, λοιπόν επετεύχθει! Ένας καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο μάθημα τής Πολιτικής Οικονομίας μάς είπε «όσα και αν έχεις, θέλεις πάντα περισσότερα. Αυτή είναι η Οικονομία!». Και δεν είχε άδικο, αν και συντηρητικός πολιτικά. Μόνο πού τι θα τα κάνεις σήμερα τα λεφτά όταν οι διασκεδάσεις, ο τουρισμός, όλα έχουν γίνει επικίνδυνα. Μερικοί έχουν χτίσει εξοχικά στις παρειές του Λυκαβηττού. Και χαζεύουν τους... λύκους. Που επανήλθαν!

Οι ζημιές στην Τουρκία ήταν μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία και σε εμάς. Όσο για τις Εκλογές τι να πω; Η αποχή έχει φτάσει το 38%! Θυμάσαι που ο παππούς σου είχε προτείνει στον Υπουργό Εσωτερικών μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο; Να μπορείς να σταυρώνεις και τα αντίπαλα ψηφοδέλτια, για να βγαίνουν βουλευτές οι καλύτεροι από όλα τα κόμματα και όχι οι κολλητοί τού Αρχηγού; Τότε όλα τα κόμματα το απέρριψαν. Επιτέλους το κατάλαβαν και το ψήφισαν προχθές! Για να έχουμε και Υπουργούς πιο ανοιχτομάτηδες και λιγότερο παπατζήδες.

Ένα άλλο κακό είναι πως καταργήθηκε το βιβλίο! Ο παππούς σου τα είχε πει στην Υπουργό Πολιτισμού. Και τής πρότεινε να την βοηθήσει να ανοίξει Δανειστικές Βιβλιοθήκες, δωρεάν, σε κάθε γειτονιά, με προσφορές βιβλίων από συγγραφείς και πολίτες.Και να γίνει ένα κανάλι με πρόγραμμα αποκλειστικά για παιδιά και νέους. Όπως στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το οποίο, παρόλα όσα ζούμε, εξακολουθεί να υπάρχει! Τίποτα δεν έγινε. Ούτε δανειστικές βιβλιοθήκες ούτε κανάλι για παιδιά και νέους. Μόνο κομπιουτεράκια και κανάλια για τους γέρους έχουμε ακόμα.

Όταν ο παππούς σου ήταν στη Αμερική είχε εντυπωσιαστεί από τις συναυλίες πού μερικές φορές ο Διευθυντής της Ορχήστρας της Νέας Υόρκης Δημήτρης Μητρόπουλος έδινε στα λαϊκά σινεμά της πόλης πριν απο το καουμπόικο φιλμ. Ο Μητρόπουλος του είπε το κλασικό «Όταν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ πηγαίνει ο Μωάμεθ στο βουνό».

Αυτά. Για να μη σε κουράζω.

Δημοφιλή