Του Γιώργου Σταμάτη - Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ
Ιστορική τομή και γενναία μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος, η οποία θα δώσει την πιο ηχηρή απάντηση στην αποχή και θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση των ίσων ευκαιριών και της συμπερίληψης.
Στις Ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα θεσμικό ή πρακτικό εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, είτε διαμένουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία.
Ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς γίνεται τώρα πραγματικότητα. Με την κατοχύρωση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου δεν επέρχεται απλά μια εκλογική αλλαγή, αλλά μια πολιτική μεταρρύθμιση, αφού διαμορφώνεται πλέον μια νέα κουλτούρα ισότιμης πολιτικής συμμετοχής. Όλοι οι Έλληνες πολίτες, όπου και αν διαμένουν, νιώθουν πιο ισχυρούς τους δεσμούς με την πατρίδα τους, αφού το Κράτος εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στις εκλογές, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η γνώμη τους μετράει και η φωνή τους ακούγεται. Έτσι, σφυρηλατείται μια ισχυρή, συλλογική εθνική συνείδηση, αφού όλοι μαζί συμμετέχουμε ισότιμα στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων μας για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με μια εύκολη και αδιάβλητη διαδικασία οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν δικαίωμα ψήφου, θα μπορούν να ψηφίσουν από το σπίτι τους χωρίς κόστος, με τους πλήρως ανωνυμοποιημένους φακέλους που θα τους αποσταλούν, τηρώντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας και διαφάνειας.
Το δικαίωμα της ψήφου είναι καθολικό, θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο και η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει για όλους τους πολίτες την ανεμπόδιστη άσκηση του. Σε αυτήν την κατεύθυνση το κράτος υπηρετεί πλέον με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον ρόλο του, να διευκολύνει τους εκλογείς, παρέχοντας τους όλες τις θεσμικές εγγυήσεις για την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Μια βαθιά τομή εκδημοκρατισμού επιτυγχάνεται πλέον και στο πεδίο των πολιτικών δικαιωμάτων, αφού για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές Έλληνες και Ελληνίδες για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη.
Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, άτομα που ζουν σε κλειστές δομές, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών και άλλοι, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα απείχαν.
Και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι, η ψήφος γίνεται προσιτή σε όλους, καταρρίπτονται οι ανισότητες, αίρονται οι διακρίσεις και τα εμπόδια για την άσκηση του αδιαμφισβήτητου αυτού δικαιώματος που θωρακίζει τη δημοκρατία μας.
Η κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ευρώπη η διαδικασία έχει υιοθετηθεί από 21 χώρες. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες, εναπομείνασες χώρες, που δεν χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα τη μέθοδο.
Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα της κυβέρνησης το οποίο πλαταίνει και βαθαίνει τη Δημοκρατία στην πράξη, καθώς διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές όλων των κοινωνικών ομάδων, ακόμα και των πλέον ευάλωτων. Στην κατεύθυνση έμπρακτης ενίσχυσης της αρχής της ισότητας και της μυστικότητας της ψήφου, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να ψηφίζουν αυτόνομα. Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να αποστέλλονται τα έντυπα οδηγιών και τα ψηφοδέλτια σε γραφή Braille για τους εκλογείς με οπτική αναπηρία, προκειμένου να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου σε ίση βάση με τους υπόλοιπους πολίτες.
Με τέτοιες αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες, αίρονται έμπρακτα οι φραγμοί και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και η δημοκρατία μας γίνεται πιο ανοικτή και συμπεριληπτική για όλους.