Επιστροφή στις δέσμες θα προτείνει το υπουργείο Παιδείας. Πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα

Υπαναχωρεί (;) από την εξαγγελία των διπλών εξετάσεων
Eurokinissi

Την επιστροφή στις δέσμες, το μακροβιότερο εξεταστικό σύστημα, θα προτείνει τελικά τον Ιανουάριο το υπουργείο Παιδείας έχοντας ως στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή του από το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο υπαναχωρεί από την αρχική του εξαγγελία που ήθελε διπλές εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου στην τελευταία τάξη του Λυκείου, δηλαδή μία πρώτη σειρά διαγωνισμάτων τον Ιανουάριο στην ύλη που έχει διδαχθεί έως τότε και μία δεύτερη τον Ιούνιο σε ολόκληρη την ύλη. Στο σχέδιο αυτό, το υπουργείο πρότεινε να προσμετρώνται σε ένα ποσοστό οι βαθμοί από τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου στον βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο στην περίπτωση που βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Κ», η αρχική αυτή εξαγγελία του υπουργείου εγκαταλείπεται λόγω των αντιδράσεων που ξέσπασαν και οι οποίες αφορούσαν στο άγχος που θα προκαλέσει στους μαθητές και τους γονείς οι διπλές εξετάσεις και στο επιπλέον κόστος για την προετοιμασία των υποψηφίων. Ταυτόχρονα όμως αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό του κόμματος καθώς ορισμένοι τόνιζαν σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου «καταργεί τις Πανελλαδικές καθιερώνοντας διπλές εξετάσεις».

Σύμφωνα με την «Κ», η νέα πρόταση του αρμόδιου υπουργείου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής επαναφέρει τις δέσμες με τους μαθητές να εξετάζονται μία φορά στο τέλος του χρόνου σε τέσσερα μαθήματα από τα οποία το ένα είναι κοινό, η Νεοελληνική Γλώσσα, και τα υπόλοιπα τρία είναι μαθήματα εμβάθυνσης τα οποία θα επιλέγουν οι υποψήφιοι ανάλογα με τις σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν.

Όσον αφορά στον βαθμό πρόσβασης αυτός θα συνυπολογίζεται τόσο από το απολυτήριο όσο και από τις εξετάσεις του Ιουνίου, ωστόσο το υπουργείο προσπαθεί να βρει κάποια λύση ως προς τη βαρύτητα που θα έχουν οι ενδοσχολικοί βαθμοί στη ώστε να μην υπάρχουν πιέσεις από τους γονείς προς του καθηγητές.

Αλλαγές στις θέσεις εισακτέων

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις αλλαγές που θα φέρει από το φετινό σύστημα πρόσβασης η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Όπως εξηγεί η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου αν και αυξάνει τις θέσεις εισακτέων από τα Γενικά Λύκεια, δημιουργεί πρόβλημα στους εισακτέους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) καθώς με το ισχύον σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν το 1% των θέσεων στα ΑΕΙ και το 20% στα ΤΕΙ. Έτσι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο ή να αυξήσει τις θέσεις που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ή να αυξήσει το ποσοστό των θέσεων που μπορούν να διεκδικήσουν στα ΤΕΙ ή κάτι ανάμεσα στα παραπάνω.

Δημοφιλή