Επιτέλους ο κόσμος αλλάζει!

Με περισσότερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότερες ελευθερίες και κυρίως αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας του καθενός.
.
.

Στο κατώφλι κάθε νέας χρονιάς έχεις πάντα την ελπίδα ότι ο κόσμος αυτή τη φορά θα είναι καλύτερος. Όχι από οικονομικής άποψης αλλά από ηθικής. Με περισσότερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότερες ελευθερίες και κυρίως αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας του καθενός.

Αυτά που λείπουν σε κάθε αλλαγή του χρόνου, καθώς οι αξίες που φεύγουν μαζί με τον παλιό δεν αναπληρώνονται. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι επιτέλους ο κόσμος αλλάζει!!!
Η ισχυροποίηση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, την εργασία και τους θεσμούς, η νομιμοποίηση του δικαιώματος της άμβλωσης σε χώρες με ισχυρό θρησκευτικό αίσθημα και η αξιολόγηση των ανθρώπων με βάση τις ικανότητές τους και όχι την σεξουαλική τους ταυτότητα, είναι ένα καλό βήμα.

Αργεντινή 2020
Αργεντινή 2020

Λίγες ώρες πριν φύγει το 2020 το Κογκρέσο της Αργεντινής υπερψήφισε το νομοσχέδιο του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Η απαγόρευσή τους ισχύει στη χώρα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1921.
Έναν αιώνα μετά, η Αργεντινή γίνεται η τρίτη χώρα στη Λατινική Αμερική μετά την Κούβα που έχει νομιμοποιήσει το δικαίωμα από το 1965 και την Ουρουγουάη το 2012, που αναγνωρίζει το δικαίωμα στη γυναίκα να τεκνοποιήσει όποτε εκείνη επιθυμεί και θέλει.
«Γιατί τον 21ο αιώνα, η κοινωνία οφείλει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους» δήλωσε ο Αργεντίνος πρόεδρος.
Ωστόσο, πολλές προσπάθειες νομιμοποίησης αυτού του ανθρώπινου δικαιώματος έπεσαν πολλές φορές στο κενό. Η πιο πρόσφατη στην Αργεντινή ήταν τον Αύγουστο του 2018.

Τη χρονιά που η Ιρλανδία κατάφερε, να βάλει πάνω από τη θρησκεία την ίδια τη ζωή ανατρέποντας μια απαγόρευση, που έστελνε στη φυλακή για έως και 14 χρόνια τις γυναίκες που κατέφευγαν στην άμβλωση, με βάση το Συνταγματικό νόμο του 1982, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που κινδύνευε η ζωή της μητέρας που νομιμοποιήθηκε μόλις το 2013.

Σήμερα, ελάχιστες χώρες στον κόσμο παραμένουν «πιστές» στην πεποίθηση ότι το αγέννητο έμβρυο έχει περισσότερα δικαιώματα από την εν ζωή μητέρα του.

Στην Ευρώπη μόνο η Πολωνία οπισθοδρόμησε το 2020 όταν το Συνταγματικό της Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου με την ΕΕ να καταδικάζει την απόφαση. Η Μάλτα, η Ανδόρα, ο Άγιος Μαρίνος και το Βατικανό είναι οι μόνες χώρες που εξακολουθούν να απαγορεύουν την άμβλωση.

Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων και η αναγνώριση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι μόνο μία ένδειξη ότι ο κόσμος αλλάζει.

Η μεγάλη ώθηση δόθηκε μέσα από τη δύναμη των γυναικών να μιλούν για την ενδοοικογενειακή βία και τον βιασμό, να διεκδικούν ισοτιμία στις αποδοχές τους και επαγγελματική αναγνώριση.

Από την τόλμη των ανθρώπων να υπερασπιστούν την σεξουαλική ή άλλη διαφορετικότητα τους, η οποία δεν θα αποτελεί λόγο για να εκφοβίζονται και δεν θα καθορίζει την επαγγελματική ή άλλη εξέλιξή τους. Το παράδειγμα του νέου υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη είναι μια τέτοια περίπτωση με την ελπίδα ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Και ότι ίσως μια μέρα να κρινόμαστε ή επιβραβευόμαστε, να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε στη ζωή με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητές, τις φιλοδοξίες, τις προσπάθειες και όχι με βάση το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις.
Μια μέρα, που η αξιοκρατία θα υπερισχύσει όλων.

Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr