«Θεσμικά πρωτοφανή» χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι του Πέτρου Φιλιππίδη την εγκύκλιο της προέδρου του Αρείου Πάγου που περιλαμβάνει συστάσεις για την συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών.
Σε κοινή τους δήλωση, οι συνήγοροι του γνωστού ηθοποιού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Κική Πακιρτζίδου και Εύα Μπόμπολη υποστηρίζουν τα εξής:
«Η ενέργεια της προέδρου του Αρείου Πάγου είναι θεσμικά πρωτοφανής. Στα πολλά χρόνια που διακονούμε -οι δύο πρώτοι εξ ημών- τη νομική επιστήμη, δεν έχει υπάρξει άλλη εγκύκλιος η οποία ουσιαστικά «παρεμβαίνει» σε εκκρεμή ποινική δίκη, αποδοκιμάζοντας τον Εισαγγελέα της Έδρας, όπως σωστά ερμηνεύθηκε από τον δημοσιογραφικό κόσμο. Η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων έκανε το θεσμικό της καθήκον προασπιζόμενη τη δικαστική ανεξαρτησία από εξωτερικές και εσωτερικές παρεμβάσεις. Μένουν έξι μήνες και κάποιες ημέρες για να λήξει η θητεία της προέδρου του Αρείου Πάγου, της οποίας η δικαστική διαδρομή υπήρξε φωτεινή και άμεμπτη. Είναι κρίμα να αναλωθεί με εγκυκλίους που αφυδατώνουν εσωτερικά την ανεξαρτησία των δικαστών».
Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις και οργή για τις ερωτήσεις του εισαγγελέα στην δίκη Φιλιππίδη. Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε την καταγγέλουσα τι εσώρουχο φορούσε εκείνη την ημέρα, κάτι που προκάλεσε εντύπωση. Τα σχόλια του εισαγγελέα προκάλεσαν την αντίδραση της υποστήριξης της κατηγορίας, η οποία ζήτησε να προστατευθεί η μάρτυρας από συμπεριφορές «επαναθυματοποίησης».
Άννα Ζαΐρη: Ατόπημα σε λάθος χρονική στιγμή
Η επίτιμη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε επί του θέματος και χαρακτήρισε ως λάθος την χρονική στιγμή της εγκυκλίου.
«Το περιεχόμενο της εγκυκλίου δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει τα λόγια του νόμου, τις υποχρεώσεις των δικαστών για τη συμπεριφορά τους. Το θέμα λοιπόν δεν είναι το περιεχόμενο της εγκυκλίου, αλλά το χρονικό σημείο στο οποίο γίνεται αυτό.
Όταν υπάρχει μια δίκη εν εξελίξει, το πρώτο ζητούμενο είναι η ψυχραιμία των παραγόντων της δίκης, η οποία δεν μπορεί να διαταράσσεται με οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποία μπορεί να αφήσει και υπονοούμενα για τη μη καλή εξέλιξη της προσωπικής τους πορείας. Ήταν άτοπο να γίνει στη χρονική στιγμή στην οποία έγινε […]
Έγγραφα που, έστω και έμμεσα, περιέχουν μομφή δεν πρέπει να αποστέλλονται. Ακόμα και αν έχει συμβεί κάποιο ατόπημα από την πλευρά του δικαστικού λειτουργού δεν το διορθώνουμε με ένα δεύτερο ατόπημα».