Ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, κοντά στον τάφο του οποίου έλαβαν χώρα οι δύο εκρήξεις με πάνω από 70 νεκρούς στο Ιράν, ήταν ο αρχιτέκτονας των ιρανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα σύνορά του και θεωρείται προσωπικότητα- εθνικό σύμβολο από τους υποστηρικτές του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή του στην επιβίωση της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αφού διαδηλώσεις της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης» το 2011 εξελίχθηκαν σε έναν εμφύλιο – και αργότερα περιφερειακό- πόλεμο ο οποίος δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα.
Ο Σολεϊμανί ήταν σχετικά άγνωστος στο Ιράν μέχρι την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Από εκεί και μετά η δημοτικότητα και η φήμη του αυξήθηκαν αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι τον στοχοποίησαν για τη βοήθειά του στον εξοπλισμό ανταρτών με διατρητικές βόμβες που τοποθετούνταν σε δρόμους και χρησιμοποιούνταν εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Μιάμιση δεκαετία μετά, ο Σολεϊμανί, κορυφαίος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, είχε γίνει ο πιο διάσημος μάχιμος Ιρανός διοικητής, ωστόσο δεν μπήκε στην πολιτική ανοιχτά- αν και είχε αποκτήσει πολύ μεγάλη δύναμη ούτως ή άλλως, ίσως μεγαλύτερη από την πολιτική ηγεσία του Ιράν. Ο ίδιος ήταν διοικητής της Δύναμης Κουντς- του βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης για επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα της χώρας. Γενικότερα, είχε θεωρηθεί ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράν μετά τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνος για μυστικές επιχειρήσεις, αλλά και την υποστήριξη (καθοδήγηση, χρηματοδότηση, όπλα, πληροφορίες, επιμελητεία) σε συμμαχικές κυβερνήσεις και ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.
Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση από αμερικανικό drone το 2020 στο Ιράκ- ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που είχε διατάξει την εξόντωσή του, τον είχε χαρακτηρίσει «νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο». Μεγάλα πλήθη συγκεντρώνονταν σε τελετές που σχετίζονταν με αυτόν και στο παρεθόν- χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κηδεία του το 2020, όπου σε ποδοπάτημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200.
Με πληροφορίες από Associated Press, BBC