«Επίθεση» στους Παλαιστινίους η δέσμευση Νετανιάχου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη

Άμεση αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου που βλέπει «επικίνδυνη κλιμάκωση».
ASSOCIATED PRESS

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει στρατηγικής σημασίας τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κάνοντας λόγο περί «επίθεσης» από πλευράς του, η οποία υπονομεύει κάθε πιθανότητα σύναψης μελλοντικά ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Στο ίδιο μήκος κύματος η Σαουδική Αραβία που κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε χθες Τρίτη να προσαρτήσει «αμέσως» την Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, σε περίπτωση που επανεκλεγεί στο αξίωμά του στις αμφίρροπες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε μία εβδομάδα.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Οι Παλαιστίνιοι, που υπέγραψαν τη δεκαετία του 1990 προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, θέλουν η περιοχή να ενταχθεί στο μελλοντικά ανεξάρτητο Κράτος που οραματίζονται.

Στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη Ποταμού και της Νεκρής Θάλασσας — της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, κατά τους βιβλικούς όρους που χρησιμοποιεί ο Νετανιάχου — ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 εβραίοι έποικοι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem. Η μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην περιοχή είναι η Ιεριχώ, ενώ εκεί βρίσκονται επίσης περίπου 28 χωριά και μικρότερες κοινότητες Βεδουίνων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος «θεωρεί αυτή την ανακοίνωση επικίνδυνη εξέλιξη και νέα ισραηλινή επίθεση με τη ρητή αναγγελία της πρόθεσης να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», τονίζεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή τους, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνόδου τους στο Κάιρο.

Ο οργανισμός «θεωρεί πως αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και τορπιλίζουν όλα τα θεμέλιά της», σύμφωνα με το κείμενο.

«Καταδικάστε» τη δήλωση Νετανιάχου, προτρέπει το Ριάντ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι χαρακτήρισε μέσω Twitter την εξαγγελία του Νετανιάχου «σοβαρή κλιμάκωση». Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ.

Το εμιράτο του Κατάρ επανέλαβε ότι τάσσεται πάντα υπέρ της λύσης των δύο Κρατών στο Μεσανατολικό.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» την προεκλογική υπόσχεση του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το βασίλειο τονίζει πως «αυτή η δήλωση αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού (...), κατάφωρη παραβίαση του [καταστατικού] χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», και απειλεί κάθε «ειρηνευτική προσπάθεια», μετέδωσε το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανακοίνωση του παλατιού.

Εξάλλου το Ριάντ ζητεί την «κατεπείγουσα σύγκληση» του συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), προσέθεσε το SPA.

Η Σαουδική Αραβία παροτρύνει επίσης τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει και να απορρίψει τη δήλωση [του Νετανιάχου] και να θεωρήσει κάθε ενέργεια απορρέουσα από αυτή την υπόσχεση άκυρη».

Η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), προεξόφλησε μέσω Twitter ότι σκοπός του ισραηλινού πρωθυπουργού είναι να επιβάλλει το όραμά του για «το μεγάλο Ισραήλ» με την προσάρτηση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης» και ακολούθως τη διάπραξη «εθνικής εκκαθάρισης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή