Aς φανταστούμε ότι φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας μετά από μια μεγάλη και κουραστική πτήση και εκεί, μας υποδέχεται ο προσωπικός μας «μπάτλερ ύπνου». Την ίδια μέρα μας παρουσιάζει ένα μενού μαξιλαριών και μας προσκαλεί σε μια συνεδρία διαλογισμού ύπνου.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε τη βαλίτσα μας σε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με έξυπνο κρεβάτι, που λειτουργεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογία συσκότισης, μπλε γυαλιά που μπλοκάρουν το φως και βαριές κουβέρτες.
Μας φαίνεται σαν σενάριο βγαλμένο από την επιστημονική φαντασία; Κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Tι κι αν μέχρι πρότινος οι διακοπές ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τις δραστηριότητες στη φύση, τις περιηγήσεις στα αξιοθέατα και τα παραδοσιακά εδέσματα του κάθε ξεχωριστού προορισμού; Ο «υπνοτουρισμός», είναι μια νέα τάση που ήρθε για να μείνει και μας υπόσχεται διακοπές με μοναδικό σκοπό τον ποιοτικό ύπνο.
Πρόκειται για μια αναδυόμενη παγκόσμια τάση, με κέρδη που αγγίζει τα 800 δισεκατομμύρια ενώ τα νούμερα αναμένεται να σκαρφαλώσουν ακόμα πιο ψηλά.
Πολυτελή καταλύματα και σουίτες διαμορφωμένες ειδικά και αποκλειστικά για ύπνο εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, για τους τουρίστες που το μόνο που διεκδικούν στην άδειά τους είναι η απαραίτητη ξεκούραση, η απόλυτη χαλάρωση και η αναζωογόνηση.
Χρειάζεται όμως πραγματικά να κάνουμε όλο αυτό το ταξίδι για λίγη ποιοτική ξεκούραση;
Η άνοδος του υπνοτουρισμού αποτελεί σοβαρή ένδειξη του γεγονότος ότι αρκετοί άνθρωποι σήμερα στερούμαστε την απλή πολυτέλεια του ύπνου. Στην Αυστραλία για παράδειγμα, περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν επιτυγχάνουν να κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-9 ώρες κάθε νύχτα.
Και είτε μας αρέσει είτε όχι, ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως η κακή ψυχική υγεία, οι καρδιακές παθήσεις, οι μεταβολικές ασθένειες και οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία.
Μπορεί ένα κομψό ξενοδοχείο να μας προσφέρει σώνει και ντε έναν καλύτερο ύπνο;
Πολλές από τις υπηρεσίες ύπνου που είναι διαθέσιμες στη βιομηχανία του υπνοτουρισμού στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της κρεβατοκάμαρας, με καλό στρώμα και μαξιλάρι και πάντοτε σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Αυτό ομολογουμένως αποτελεί βασικό συστατικό της υγιεινής του ύπνου.
Επίσης, όταν μένουμε σε ένα ξενοδοχείο, είναι πιθανό να είμαστε μακριά από τυχόν στρεσογόνους παράγοντες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή, όπως η πίεση της δουλειάς ή η φροντίδα των παιδιών.
Επομένως, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες ύπνου που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, είναι λογικό να κάνουμε καλύτερο ύπνο όταν φεύγουμε μακριά από τα προβλήματα.
Μπορούμε να «μπαλώσουμε» τα κενά του χαμένου ύπνου μέσα σε λίγες ημέρες διακοπών;
Βραχυπρόθεσμα ναι. Μπορούμε να καλύψουμε την έλλειψη ύπνου. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, μετά από μια ξέφρενη νύχτα με ελάχιστο ύπνο, την οποία αναπληρώνουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Όμως, αυτή η πρακτική δεν μπορεί να εφαρμόζεται για ολόκληρα διαστήματα με κακό ή ελάχιστο ύπνο. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια καθημερινότητα θα διαλύσει πρώτα το κορμί κι έπειτα και το πνεύμα μας, αφού ο βραδινός ύπνος είναι σημαντικός για να ανακάμψει τόσο το σώμα, όσο και ο εγκέφαλός μας.
Ως εκ τούτου, το να περάσουμε τις διακοπές μας προσπαθώντας να «καλύψουμε τη διαφορά» θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο ξεκούραστοι, αλλά δεν αποτελεί υποκατάστατο.
Οπότε, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα από όλα να δώσουμε προτεραιότητα στον τακτικό και υγιεινό ύπνο στο σπίτι.
Πέντε κορυφαίες συμβουλές για να κάνουμε υπνοτουρισμό στο σπίτι μας
1. Αποφεύγουμε το έντονο τεχνητό φως το βράδυ, όπως τα ενοχλητικά λαμπατέρ, τα κινητά και τους φορητούς υπολογιστές
2. Κάνουμε το κρεβάτι μας όσο πιο άνετο γίνεται, με ποιοτικά μαξιλάρια και ένα υποστηρικτικό στρώμα
3. Χρησιμοποιούμε καλύμματα για τα παράθυρα και επιδιώκουμε την απόλυτη συσκότιση, ενώ διατηρούμε μια δροσερή θερμοκρασία δωματίου. Aυτό είναι ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου
4. Καθιερώνουμε μια βραδινή ρουτίνα, όπως ένα ζεστό ντους σε συνδυασμό με την ανάγνωση ενός βιβλίου πριν τον ύπνο
5. H συνέπεια είναι το κλειδί για μια καλή ρουτίνα ύπνου. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε να πέφτουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
(Με πληροφορίες από Conversation).