Κίνδυνος για την ασφάλεια της Ευρώπης το μη υγιές νερό - Λιγότερο από το 1/3 σε καλή κατάσταση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εξηγεί τι συμβαίνει και θέτει θέμα καλύτερης διαχείρισης των υδάτων πόρων ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις προς τους πολίτες για καλή ποιότητα νερού
Καμινάδες εργοστασίου παραγωγής ενέργειας πλάι σε ποτάμι στην Πολωνία (14 Ιουλίόυ 2024)
Καμινάδες εργοστασίου παραγωγής ενέργειας πλάι σε ποτάμι στην Πολωνία (14 Ιουλίόυ 2024)
NurPhoto via Getty Images

Μόλις το 37% των επιφανειακών νερών στην Ευρώπη είναι καλή ή πολύ καλή ”οικολογική υγεία” σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος που προειδοποιεί πως θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα εγγυάται στους πολίτες και νερό καλής ποιότητας.

″Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του οργανισμού Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων , δεν είναι καλή παρά στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από βλαβερές χημικές ουσίες όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την μόλυνση του ποταμού Βίστουλα το 2022
Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την μόλυνση του ποταμού Βίστουλα το 2022
NurPhoto via Getty Images

″Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει την χρήση αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών”, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Ο οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Νορβηγία και ζητά την μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

″Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές”, επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις την στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή