Υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται η αγκαλιά στα εγγόνια μετά τον εμβολιασμό μας

Απαντήσεις σε ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της εποχής μας.
Οικογένεια - κορονοϊός
GettyImages-FluxFactory
Οικογένεια - κορονοϊός

Αφού έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό - και για μερικούς κι η δεύτερη - πολλοί θα ήθελαν να μάθουν αν είναι ασφαλές να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος για την Αγγλία δρ Τζένι Χάρις, ανέφερε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να αγκαλιάζουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους «πάρα πολύ» - ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί. Η ανησυχία είναι ότι τα παιδιά έχουν πολλές πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικά - κάτι που σημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα - κι έτσι μπορούν, χωρίς να το καταλάβουν, να περάσουν τον ιό μέσα από μια αγκαλιά.

Δεν γνωρίζουμε πλήρως πόσο τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca διευκολύνουν τη μετάδοση του ού μεταξύ των ανθρώπων. Οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι έχουν κάποια επίδραση στην εξάπλωση του ιού, αλλά είναι ακόμα νωρίς. Και ενώ το εμβόλιο θα πρέπει να προσφέρει προστασία από τις χειρότερες επιπτώσεις του ιού, η δρ Χάρις προειδοποίησε προσεκτικά ότι η πλήρης επίδρασή τους δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή.

«Θα ενθαρρύνω τα παιδιά… ακόμα κι αν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες έχουν κάνει τους εμβολιασμούς τους να μην τους αγκαλιάσουν πάρα πολύ μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της διαδικασίας εμβολιασμού», λέει. «Είμαι βέβαιος ότι θα είναι θετικός, αλλά πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε μια σταθερή πορεία στον ”χάρτη”».

Ετσι λοιπόν, αυτο σημαίνει καθόλου αγκαλιές; «Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση», λέει ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Νόργουιτς στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, Πολ Χάντερ. «Και εξαρτάται από έναν αριθμό ζητημάτων».

Το αγκάλιασμα μεταξύ των μελών διαφορετικών νοικοκυριών εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντίθετο με τους κανόνες, εκτός αν φροντίζουμε παιδιά (ενός άλλου σπιτιού) ή βρισκόμαστε σε υποστηρικτικό δίκτυ (σ.σ. ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται σε σωματική επαφή μεταξύ τους αλλά δεν έχει επαφή με άλλους εκτός αυτής). Εάν είμαστε παππούς και γιαγιά που βρισκόμαστε σε διαφορετικό νοικοκυριό από το εγγόνι μας, ή δεν αποτελούμε μέλη του ίδιου «δικτύου» δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε για τουλάχιστον μερικούς ακόμη μήνες, σύμφωνα με τον καθηγητή Χάντερ.

Αξίζει επίσης να λάβουμε υπ όψιν πόσο χρονών είναι το εγγόνι. «Υπάρχουν στοιχεία ότι τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα από τα μικρότερα παιδιά», λέει. Όλα αυτά είναι σημαντικά για να σταθμίσουμε...

Οι γονείς και τα παιδιά όλων των ηλικιών στην Αγγλία ετοιμάζονται για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Μαρτίου, ενώ οι νεότεροι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο στην Σκωτία και την Ουαλία. Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι νεότεροι μαθητές δημοτικού θα επιστρέψουν στις 8 Μαρτίου. Αυτό θα επηρεάσει τη μετάδοση - αν και από πόσο, δεν το γνωρίζουμε, ειδικά επειδή τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι εάν φροντίζουμε ένα παιδί κάτω των 11 ετών σε κάποια μονάδα ή σε κάποιο δίκτυο υποστήριξης (σ.σ. κοινώς αν έχουμε καθημερινή επαφή μαζί του κι όχι με άλλα άτομα εκτός αυτού του δικτύου) - ή ζούμε μαζί του και δεν είμαστε εξαιρετικά κλινικά ευάλωτοι - τότε το αγκάλιασμα δεν θα ήταν αντίθετο με τους κανόνες», λέει ο καθηγητής Χάντερ.

«Εάν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, τότε οποιοσδήποτε κίνδυνος θα ήταν υποφερτός τόσο για εμάς όσο και για το παιδί. Αλλά τίποτα δεν έχει μηδενικό ρίσκο», προσθέτει.

«Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου δεν μπορείτε να φροντίσετε σωστά ένα μικρό παιδί χωρίς να μπορείτε να τα αγκαλιάσετε», λέει.

Ο δρ. Πέτερ Ινγκλις, σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών και προηγούμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρικής Δημόσιας Υγείας του BMA, πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες - αυτό σημαίνει να μην αγκαλιάζουμε τα εγγόνια, εκτός κι αν ζούμε μαζί τους.

«Τα εμβόλια φαίνεται να αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες μετά από περίπου τρεις εβδομάδες από την χορήγηση τους», έγραψε σε μια δημοσίευση σε blog σχετικά με το θέμα. «Έτσι, εάν η γιαγιά μας - ή οποιοδήποτε ηλικιωμένο άτομο με υψηλότερο κίνδυνο (εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων) - εμβολιάστηκε πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, θα είναι περίπου 90% λιγότερο πιθανό να νοσήσει σοβαρά εάν μολυνθεί - και μετά τη δεύτερη δόση, ακόμη λιγότερο πιθανό».

Παρ′ ότι οι κίνδυνοι από τις αγκαλιές θα μειωθούν (για τους ηλικιωμένους), προσέθεσε, θα υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να μολυνθούν και να μολύνουν άλλους. Ως αποτέλεσμα, θα ήθελα να προσέξουμε προτού μπούμε σ′ αυτή την αγκαλιά...