Η Φραντζέσκα Ναζαρένους είναι μια Γερμανίδα που ζει στο Παρίσι. Στα σόσιαλ μίντια έγινε γνωστή, όχι τόσο για τις ενδυματολογικές της επιλογές, όσο για τα υπέροχα μαλλιά της, τα οποία έχει κομμένα και βαμμένα σε στυλ Μπριζίτ Μπαρντό και τα «περιφέρει» με χάρη στα πιο ινσταγκραμικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Η Ισπανίδα Μάρτα Σιέρα, μια από τις πιο δυνατές ινφλουένσερ στο χώρο της μόδας, τράβηξε το σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο κοινό της, κάνοντας σήμα κατατεθέν τη στριφογυριστή αλογοουρά της. Η εν λόγω αλογοουρά, η οποία κυριολεκτικά ξεπερνάει σε μάκρος τη μέση της, έγινε αντικείμενο πολλών σχολιασμών και χιουμοριστικών βίντεο. Η Σιέρα δεν πτοήθηκε. Γνώριζε τη δύναμη των μαλλιών της και συνέχισε να τα επιδεικνύει όπως μόνο εκείνη μπορούσε…
Αναμφισβήτητα η εικόνα των μαλλιών μας μαρτυρά πολλά για την προσωπικότητά μας. Ο τρόπος που τα κόβουμε, τα βάφουμε και τα χτενίζουμε αποτελούν ένδειξη για το πως αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, πως είναι η ψυχολογική μας κατάσταση ή τι θέλουμε εμμέσως να μεταφέρουμε στους άλλους. Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις ή μια κόμμωση ισούται με το πόσες επιρροές μπορεί να έχουμε από το περιβάλλον, τις τάσεις και τη μόδα. Όπως κι αν έχει τα μαλλιά ανέκαθεν θεωρούνταν σύμβολο ομορφιάς, δύναμης και υγείας. Όσο πιο ωραία είναι, τόση μεγαλύτερη είναι και η αυτοπεποίθησή μας. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες περίοδοι που ακόμα και τα πιο όμορφα μαλλιά περνάνε την «κρίση» τους. Η εποχιακή τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική κατάσταση που δεν κάνει διακρίσεις. Κάθε φθινόπωρο και κάθε άνοιξη τα μαλλιά είθισται να χάνουν λίγο από την λάμψη και τον όγκο τους.
Μιλήσαμε με την κα Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου, MD. MSc δερματολόγο – αφροδισιολόγο, η οποία μας εξήγησε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Όπως η ίδια μας είπε, η εποχιακή τριχόπτωση σχετίζεται με τον κύκλο ζωής της τρίχας. Υπάρχει μια διαδοχή τριών φάσεων κατά την οποία τα μαλλιά μας αναπτύσσονται, διαρκούν και στη συνέχεια μέρος αυτών υποχωρούν και τελικά πέφτουν για να ξεκινήσει πάλι ο επόμενος κύκλος. Μετά την καλοκαιρινή περίοδο το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά αισθητό στους περισσότερους ανθρώπους, μια και διάφοροι εξωτερικοί λόγοι επηρεάζουν την υγεία του τριχωτού. Η ηλιακή ακτινοβολία, το θαλασσινό νερό, η αμμοβολή και ο αέρας είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, μια και αφυδατώνουν και ταλαιπωρούν τα μαλλιά και ειδικότερα τα πιο ευαίσθητα.
Σύμφωνα με την κα Παπακωνσταντίνου, όταν η απώλεια των μαλλιών κρατάει γύρω στον μήνα, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση τα μαλλιά χρειάζονται καλή ενυδάτωση και σωστή διατροφή. Με τα κατάλληλα προϊόντα, όπως είναι κάποια καλά, απαλά, σαμπουάν μπορούμε να βοηθήσουμε τον θύλακα και να ενυδατώσουμε την τρίχα. Οι μαλακτικές κρέμες επίσης βοηθούν σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να τις χρησιμοποιούμε σωστά και να τις βάζουμε στις άκρες των μαλλιών και όχι στη ρίζα. Σε ό, τι αφορά τη διατροφή μας, θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών B, τα γαλακτοκομικά ενισχύουν τον οργανισμό μας με βιταμίνη D, ενώ οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε κυστεϊνη, ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ που βοηθάει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Όπως μας συμβουλεύει η κα Παπακωνσταντίνου, εάν δεν έχουμε κάποιο θέμα υγείας, με καλή διατροφή και φροντίδα, τα μαλλιά μας θα ξαναβρούν τον χαμένο τους όγκο. Εάν όμως τα συμπτώματα απώλειας του τριχωτού επιμένουν τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό γιατρό, ώστε να μας δώσει τη σωστή θεραπεία για τα μαλλιά μας. Επίσης, η ίδια τονίζει ότι η λήψη βιταμινών χωρίς αιματολογικό έλεγχο θα πρέπει να αποφεύγεται. Συχνά οι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνες που δεν έχουν σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό τους. Αυτό όμως είναι λάθος. Χρειάζεται έλεγχος για το ποιες βιταμίνες είναι κατάλληλες ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός.