Η άνοιξη θεωρείται για πολλούς από εμάς η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Ωστόσο, μαζί με την άνοιξη πάνε χέρι-χέρι και οι αλλεργίες της.
Κάθε χρόνο οι αλλεργίες ξεκινούν συνήθως από τις αρχές Μαρτίου και ορισμένους, μας ταλαιπωρούν μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Οι εποχικές αλλεργίες οφείλονται κυρίως στη γύρη, που μεταφέρεται μέσω του αέρα και διεισδύει σε μάτια, μύτη και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Η γύρη αναγνωρίζεται από τον οργανισμό ως «εισβολέας» που πρέπει να καταπολεμηθεί. Έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απελευθερώνει αντισώματα που επιτίθενται στα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα με τη σειρά τους, απελευθερώνουν στο αίµα χηµικές ουσίες, τις ισταµίνες. Οι ισταµίνες είναι λοιπόν αυτές που προκαλούν τη ρινική καταρροή και τη φαγούρα στα µάτια.
Τι είναι τα αντισώματα
Ως αντίσωμα ή ανοσοσφαιρίνη ορίζεται ένα μεγάλο πρωτεϊνικό μόριο που παράγεται από τα Β - λεμφοκύτταρα και επιστρατεύεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με την αποστολή να ανιχνεύσει και να ακινητοποιήσει επικίνδυνους «εισβολείς», όπως τα βακτήρια και οι ιοί.
Το αντίσωμα αναγνωρίζει ένα μοναδικό τμήμα του εισβολέα που ονομάζεται αντιγόνο. Η παραγωγή αντισωμάτων είναι η κύρια λειτουργία της χημικής ανοσίας.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της αλλεργίας
Το φτέρνισμα
Ο βήχας
Τα υγρά και κόκκινα μάτια
Η καταρροή
Τα εκζέματα
Η φαγούρα
Το αίσθημα καψίματος στο δέρμα
Τρόφιμα που θεωρούντα ένα κι ένα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων
Σύμφωνα με την Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγο-διατροφολόγο με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπόσχεται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσει την εμφάνιση των εποχικών αλλεργιών και των συμπτωμάτων τους.
Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που ακολουθούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής – πλούσιο σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς – είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες στο μέλλον.
Και δηλαδή τι πρέπει να τρώμε;
1. Μήλα
Το μήλο περιέχει κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που μας προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση.
Η κερσετίνη λειτουργεί με δυο τρόπους για την αντιμετώπιση των αλλεργιών: Πρώτον ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες που κρατά «ανοιχτούς» τους πνεύμονες και τις ρινικές διόδους, ενώ μειώνει το πρήξιμο στα μάτια και τη μύτη και δεύτερον, ως ισχυρό αντιισταμινικό, που εμποδίζει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που κάνουν τα μάτια και τη μύτη μας να τρέχουν.
Τα μήλα συν τοις άλλοις, προκαλούν μείωση των οιδημάτων στα αυτιά, ενώ ταυτόχρονα μας ανακουφίζουν από συμπτώματα όπως οι φλεγμονές του δέρματος που εμφανίζουν οι ατοπικοί ασθενείς.
2. Μπρόκολο
Εκτός από κερσετίνη, το μπρόκολο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια σύνθετη ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτική κι έτσι καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση του άσθματος, της αλλεργίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
To μπρόκολο επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β- καροτίνη και βιταμίνη C, οι οποίες ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο το αναπνευστικό μας σύστημα.
3. Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, η τσιπούρα, το φαγκρί, είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Συγκεκριμένα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την εκδήλωση της φλεγμονής. Ταυτόχρονα ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα και βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος.
4. Σκόρδο
Όπως και το μήλο έτσι και το σκόρδο περιέχει την πολύτιμη κερσετίνη η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται σθεναρά στα αλλεργιογόνα.
5. Ξηροί καρποί
Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών και κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, καταστέλλουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού.
6. Το γιαούρτι
Τα προβιοτικά του γιαουρτιού, αλλά και τα συμπληρώματα προβιοτικών περιορίζουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος και παράλληλα, καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.
Σύμφωνα με μελέτες τα προβιοτικά έχουν αντι-φλεγμονώδη και αντι-αλλεργική δράση. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, οι μητέρες που έπιναν γάλα το οποίο περιείχε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη τους ήταν σε θέση να μειώσουν τις πιθανότητες τα παιδιά τους να αναπτύξουν έκζεμα, το οποίο σχετίζεται με άλλες αλλεργίες, σχεδόν κατά το ήμισυ.
7. Η ντομάτα
Τα «φρουτώδη» λαχανικά όπως η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο αποτελεί σπουδαίο βοήθημα για την αντιμετώπιση του φτερνίσματος αυτήν την εποχή.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μπορούν να αυξήσουν την αντοχή μας απέναντι στα αναπνευστικά προβλήματα, το άσθμα και τις εποχικές αλλεργίες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C τις κατατάσσει στα ισχυρά αντιισταμινικά τρόφιμα μαζί με τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέυπφρουτ, πιπεριές, μπρόκολο).
Επομένως, για να παραμείνουν οι αεραγωγοί μας ανοιχτοί, όταν η γύρη είναι αυξημένη, προσθέτουμε στο φαγητό μας, σάλτσα ντομάτας με κόκκινες καυτερές πιπεριές. Τα καυτερά φαγητά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχεται στην σάλτσα ντομάτας και την πιπεριά δρουν σαν φυσικά αποσυμφορητικά.
8. Το έλαιο ευκαλύπτου
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητάς σε πολυφαινόλες.
Ιδίως αν τα συμπτώματά μας περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ή ρινική συμφόρηση, δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε το έλαιο ευκαλύπτου, είτε σε παστίλιες, είτε βράζοντας και εισπνέοντας.