Υποχωρεί η ομοφοβία στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

«Η νομοθεσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποδοχή των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».
Gabriel Vergani / EyeEm via Getty Images

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που βλέπουν την μεγαλύτερη, θετική αλλαγή στο θέμα της ομοφοβίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα Ούγγρων ερευνητών, οι οποίοι ανέλυσαν τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ερευνας.

Οπως διαπίστωσαν οι Ούγγροι επιστήμονες, η ομοφοβία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν αναγνωρίζουν νόμιμα τις σχέσεις ομοφυλοφίλων. Την ίδια ώρα μεγαλώνει η αποδοχή στα ζευγάρια του ίδιου φύλλου στις χώρες όπου μπορούν να παντρευτούν.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη παρατηρήθηκε αύξηση της αποδοχής των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ανάμεσα στο 2002 και 2016.

Εκεί που παρουσιάστηκε μείωση, είναι σε χώρες όπως η Ρωσία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας», δήλωσε ο Τζούντιτ Τάκακς, ερευνητής της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Είναι ένα πολύ σοβαρό μήνυμα ότι μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι...»

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος σε 16 από τις 48 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την ILGA, μια πανευρωπαϊκή ομάδα υπεράσπισης LGBT, ενώ 21 ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν γάμους ομοφυλοφίλων ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν κατά πόσον, «οι ομοφυλόφιλοι μπορούν ελεύθερα να αποφασίζουν για τον τρόπο ζωής τους», βαθμολογώντας από το 1 έως το 5.

Η Ρωσία σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία το 2016, με μέσο όρο δύο και οι υψηλότερες βαθμολογίες προήλθαν από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Ισλανδία.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι νόμιμος και η Κύπρος, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες αναγνωρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα άτομα του ίδιου φύλου, είδαν τις μεγαλύτερες θετικές αλλαγές, σύμφωνα με την ανάλυση 334.000 απαντήσεων.

Η μελέτη δεν έδειξε αν η νομιμοποίηση των γάμων στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια προκαλεί την μείωση της ομοφοβίας, αλλά ο Τάκακς δήλωσε ότι, η νομοθεσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποδοχή των σχέσεων, μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

«Υπογραμμίζει το ρόλο του κράτους. Αποτελεί μεγάλη ευθύνη των πολιτικών μας, ο τρόπος διακυβέρνησης μια χώρας και τι είδους μηνύματα θέλουν να περάσουν».

«Μπορείτε να δείτε πως, για παράδειγμα, στη χώρα μου, το καθεστώς Ορμπαν οργανώνει, με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο, το προπαγανδιστικό μήνυμα για τους μετανάστες ή κατά των ομοφυλοφίλων».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, αντιτάσσεται στα ίσα δικαιώματα για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την συνύπαρξη των ομοφυλόφιλων με τους ετερόφυλους.

Η Ουγγαρία επιτρέπει το σύμφωνο συμβίωσης στα ζευγάρια του ιδίου φύλου αλλά όχι να παντρευτούν ή να υιοθετήσουν από κοινού ένα παιδί.

Ο Γιούρι Γιούρσκι, του Ευρασιατικού Συνασπισμού για την Υγεία των Ανδρών, μια ομάδα που πραγματοποιεί εκστρατεία για καλύτερη θεραπεία και πρόληψη του ιού HIV, τόσο για τους ομοφυλόφιλους - ετερόφυλους άνδρες όσο και για τους τρανσέξουαλ, δήλωσε ότι αισθάνθηκε πιο ασφαλής μετά την αποχώρηση του από την Ουκρανία.
«Μετακομίζοντας στην Εσθονία, όπου υπάρχει νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης, αισθάνομαι πιο ασφαλής ενώ υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στο πρόσωπό μου», ανέφερε.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή