«Οι εξετάσεις στα ΑΕΙ μπορούν να διεξαχθούν ψηφιακά» τονίζει με επείγουσα ερμηνευτική εγκύκλιο του προς τις Συγκλήτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ζητεί και την έκτατη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης με φόντο τις καταλήψεις σε πανεπιστήμια της χώρας, στο πλαίσιο των αντιδράσεων επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στις Συγκλήτους των ΑΕΙ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
«Δεδομένου ότι
α) σε κάποια Α.Ε.Ι. δεν έχει εκδοθεί ο κανονισμός λειτουργίας τους,
β) συντρέχει λόγος εφαρμογής της ουσιαστικής διάταξης του άρθρου 65 παρ. 4 περ. β του ν. 4957/2022, δηλαδή της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών επειδή λαμβάνουν χώρα έκτακτες συνθήκες στις υποδομές των Α.Ε.Ι., όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης παρουσία των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων,
γ) η Σύγκλητος έχει -δυνάμει της διάταξης της περ. κγ ΄της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 4957/2022- την αρμοδιότητα να ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που σχετίζεται με ακαδημαϊκά θέματα του Α.Ε.Ι, και
δ) η Σύγκλητος έχει –δυνάμει της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 223- την αρμοδιότητα να εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας μέχρι την έκδοση αυτού,
θεωρούμε ότι η Σύγκλητος, λαμβανομένων επιπροσθέτως υπόψιν : i) τη διάταξη του άρθρου 64 παρ.4 για την παράταση εξαμήνου με απόφαση Συγκλήτου μόνο για λόγους ανωτέρας βίας και όχι και για λόγους έκτακτων συνθηκών , ii) οι τελικές εξετάσεις διενεργούνται μετά την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου και, συνεπώς ο χρόνος της εξεταστικής δεν μπορεί να συμπίπτει με το χρόνο διεξαγωγής μαθημάτων εξαμήνου και iii) ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενός ακαδημαϊκού έτους δεν μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο, με την εξαίρεση της επαναληπτικής εξέτασης,
δύναται να λάβει απόφαση, συντρεχουσών των ανωτέρω υπό στοιχεία 6α-δ προϋποθέσεων, και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στην διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Ολόκληρη η διευκρινιστική εγκλύκλιος του Υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:
Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια για μη κρατικά ΑΕΙ
Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και οι καταλήψεις σχολών πυκνώνουν, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο. Η αγωνία των φοιτητών μεγαλώνει, καθώς το διάστημα σπουδών δεν είναι πλέον απεριόριστο.
Νωρίτερα οι πρυτανικές αρχές προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος και κατ’ επέκταση και το εξάμηνο εξαιτίας των καταλήψεων. Όπως αναφέρει η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων: «Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και το εαρινό εξάμηνο.
Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, αναφέρει πως: «υπάρχουν φοιτητικές ομάδες που δεν σέβονται το νόμο ούτε το σύνταγμα 4.37 πάρα πολλοί σιωπούν και υπάρχουν και ένοχες σιωπές . Αυτοί που σήμερα βάζουν αλυσίδες, είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Χρύσα Λεμπέση δήλωσε: «Ο μόνος που φταίει ή θα φταίει, αν χαθεί η εξεταστική θα είναι η κυβέρνηση ,η οποία επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική και να το ανακοινώσει Χριστούγεννα που δεν ήμασταν στις σχολές, μπορεί τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο και να σταματήσουν τα πάντα».
Ο γραμματέας της παράταξης ΔΑΠ ΝΔΦΚ Σωτηρίου Κυριαζής αναφέρει πως: «Υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες ευαγγελίζονται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την ίδια στιγμή στις πλάτες χιλιάδων φοιτητών που αγωνιούν για την εξεταστική τους διοργανώνουν open bar djsets και γλέντια. Υπάρχουν ήδη ιδρύματα που έχουν ανακοινώσει ότι αν δεν λήξουν οι εξεταστικές μέχρι 30 του μήνα τότε αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου από τα 31 τμήματα τα 7 τελούν υπό κατάληψη ο πρύτανης Χ. Μπούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Διαδρομή», διαβεβαιώνει ότι στο πανεπιστήμιο του το 6μηνο δεν θα χαθεί: « Οι γονείς έχουν κάθε δίκιο, οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν και κάποιοι τα παρεμποδίζουν, εγώ μπορώ να μιλήσω ως πανεπιστήμιο Πατρών, διαβεβαιώνω ότι δεν χάθηκε το 6μηνο, δεν θα χαθεί η εξεταστική».
Στους δρόμους φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στα μη κρατικά πανεπιστήμια πραγματοποιήσαν την Πέμπτη ένα ακόμα συλλαλητήριο στην Αθήνα, και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του οποίου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.
Ένταση επικράτησε γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς μετά την ολοκλήρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου μια ομάδα περίπου 200 ατόμων έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και κτήρια.
Περίπου, 1.000 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοποιούν πορεία προς την Βουλή.
Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα υποβαθμίσει πολύ τα πτυχία τους, τις σπουδές τους και θα συμπιέσει με πολύ χειρότερες συνθήκες την αγορά εργασίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Με πανό και συνθήματα συνοδεύτηκε η διαμαρτυρία και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Καμάρα, από μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικούς, σωματεία εργαζομένων, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.
Φοιτητές κατέβηκαν στο οδόστρωμα και έκλεισαν το ρεύμα της Εγνατίας Οδού, το οποίο κινείται δυτικά. Να σημειωθεί πως 23 τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τελούν υπό κατάληψη.
Πηγή: ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ