Πλήρης στήριξη των Ελληνικών και Κυπριακών θέσεων για τα ενεργειακά και επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος συμφωνήθηκαν στη πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και ο κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και ανέφερε:
«Δεν πρόκειται για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».
«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», ανέφερε ο κ. Στάινιτζ σημειώνοντας ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που δείχνει όπως είπε ότι η ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις - όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου - αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία.
Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου και σημείωσε επίσης την αλληλεγγύη των τριών χωρών. Θα συνεχίσουμε, ανέφερε, να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή ενώ σημείωσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων φέρνουν πιο κοντά τις περισσότερες χώρες της περιοχής.
Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ σημείωσε εξάλλου ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Επανέλαβε εξάλλου το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν όπως τόνισε στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Στη διάσκεψη οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ακόμη, αναβάθμιση της συνεργασίας πέρα από την ενέργεια σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων και λοιπών απειλών για την ασφάλεια.
Σε σχέση τέλος με τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ θα υπάρξει συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου το έργο να προχωρήσει το συντομότερο. Αναφερόμενος στον αγωγό ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αποτελεί κοινή επιθυμία των τριών χωρών και των ΗΠΑ να δημιουργηθεί διάδρομος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η περιοχή, με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει και όσες πιθανόν θα υπάρξουν στο μέλλον, εξελίσσεται σε εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Γιαβούζ και Φατίχ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους»
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, τα δύο τουρκικά πλοία γεωτρήσεων, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλο ένα πλοίο αυτόν το μήνα.
Η Τουρκία έχει αποστείλει δύο πλοία γεωτρήσεων, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», όπως και ένα ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις που έκανε από το «Γιαβούζ», ο Ντονμέζ σημείωσε ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα αρχίσει εργασίες στην περιοχή από τα τέλη του Αυγούστου. Μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας συνοδεύουν το «Γιαβούζ».
«Το ‘Φατίχ’ συνεχίζει τις εργασίες στην γεώτρηση Finike-1 στις περιοχές που έχει άδεια η Τουρκία. Το ‘Γιαβούζ’ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην γεώτρηση Karpaz-1», σημείωσε στις δηλώσεις αυτές που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
«Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή από τα τέλη του Αυγούστου», πρόσθεσε.
Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ.
«Υποστηρίζουμε μια ειρηνική, σταθερή περιοχή και αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες από οποιουσδήποτε παράγοντες», δήλωσε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων Φράνσις Φάνον, απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέστειλαν τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις αερομεταφορές και αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί περαιτέρω διάλογος ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλόβαθμο επίπεδο προς το παρόν.
Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν για την εξεύρεση τρόπου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα για δύο χρόνια.
Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος.
«Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα», υποστήριξε ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στο Reuters TV.
Μιλώντας χθες στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες κλοπής και σαμποτάζ που γίνονται ονομάζοντάς τις γεωτρήσεις», σημείωσε.