Πόσο κοντά είναι η ΕΕ στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο μετά το όχι της Γερμανίας

«Έχουμε διαφοροποιήσει πηγές και ροές ενέργειας και έχουμε αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες για να είμαστε ενεργειακά ασφαλείς» είπε ο Κ. Σκρέκας
JOHN THYS via Getty Images

Διχασμένη για μια ακόμη φορά εμφανίζεται η ΕΕ στην λήψη αποφάσεων σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, μετά και τις απειλές Πούτιν οτι θα διακόψει ολοκληρωτικά τις ροές προς την Ευρώπη.

Στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολλές με τον Τσέχο υπουργό να εμφανίζεται αισιόδοξος αν και Γερμανία και Αυστρία φαίνεται οτι «πυρπολούν» τη συμφωνία.

Γερμανία και Αυστρία λένε «όχι»

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πριν από λίγο οτι η Γερμανία δεν υποστηρίζει ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο επειδή ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως «αυτές οι χώρες εξακολουθούν να έχουν εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο», είπε. «Οπότε θα ήταν ακατάλληλο να πούμε ότι η Γερμανία ζητά πάντα κατανόηση, αλλά τα άλλα κράτη δεν καταλαβαίνουν».

Η Γερμανία είναι επίσης αντίθετη σε ένα γενικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, είπε. Ο Χάμπεκ υποστηρίζει ένα «ανώτατο όριο τιμής για τις βασικές ενεργειακές ανάγκες», αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα όταν η χρήση τους υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσό.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το γειτονικό Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνούνται να συμμετάσχουν σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» σχετικά με τέτοιες συμφωνίες, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση φυσικού αερίου στη Γερμανία.

«Οι λύσεις που έχουμε στο τραπέζι προς το παρόν είναι επαρκείς», δήλωσε η Πολωνή υπουργός περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, αναφερόμενη στην υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ πολωνικών και γερμανικών διαχειριστών φυσικού αερίου.

Είναι προφανές ότι αν έχουμε πλεονάσματα στην αγορά φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας, τα μοιραζόμαστε αλλά με βάση τη δική μας εθνική ασφάλεια και το εθνικό μας συμφέρον και όχι με βάση κάποιους αναγκαστικούς μηχανισμούς».

Σκρέκας: Η ΕΕ χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο

Ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε.

Yπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τάχθηκε και η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντε Στράτεν λέγοντας οτι «τo πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν αρκεί, χρειάζεται ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο (από παντού) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας και για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε σχεδόν βέβαιος ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν για την επείγουσα στήριξη ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πρόσθετες δαπάνες στην σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία ”η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και δεν θα τις κάνει νευρικές”, σημείωσε επίσης ο Γιόζεφ Σικέλα κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Παράλληλα η Εσθονή υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι μάλλον δεν θα προκαλέσει μεγάλη διαφορά στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη οποιοδήποτε πλαφόν και να ορίσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

″Αυτό που κάνει η Ρωσία εξαρτάται πολύ λίγο από τις δικές μας αποφάσεις. Αν η Ρωσία θέλει να περιορίσει τους ενεργειακούς πόρους που λαμβάνει η Ευρώπη, ο Πούτιν θα το κάνει”, σημείωσε η Ρίινα Σικούτ πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

″Η Ρωσία έχει πει ότι, αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Αυτό είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, οφείλουμε να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε να νικήσει η Ουκρανία”, υπογράμμισε.

Η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μόσχα, παρόλο που η εξάρτηση έχει χαλαρώσει, επίσης δεν υποστηρίζει ένα όριο τιμής, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler.

Σκρέκας: Αποθηκεύουμε 1 ΤWh αερίου στην Ιταλία

Στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μήνυμα του προς το συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

″Έχουμε προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού, έχουμε διαφοροποιήσει πηγές και οδεύσεις ενέργειας, έχουμε αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες, έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προσθήκη νέας δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, την δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο (πετρέλαιο) και την εντατικοποίηση της εξόρυξης λιγνίτη που οδηγεί σε αντίστοιχη απομείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ο κ.Σκρέκας τόνισε πως για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση αλλά και το εύρος των συνεπειών μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης.

″Προτείναμε, τόνισε, εξ′ αρχής πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Και τις εμπλουτίσαμε και τις επεκτείναμε, σε διάφορα στάδια, έως και σήμερα. Θυμίζω ότι η συγκροτημένη πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στο φυσικό αέριο υποβλήθηκε τον Μάρτιο.

Η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Όμως η ελληνική Κυβέρνηση έπραξε άμεσα και αποφασιστικά.

-Με άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Με κομβικές πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

- Με δομικές μεταρυθμίσεις στις αγορές ενέργειας.

-Με εμβληματικά προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Από την 1η Ιουλίου, κατέληξε ο υπουργός, εφαρμόσαμε έναν μηχανισμό που αφαιρεί, στην πηγή τους, τα υπερέσοδα των παραγωγών αναστέλλοντας τη λεγόμενη οριακή τιμολόγηση. Αυτός ο μηχανισμός αποτελεί πλέον τη λύση που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημοφιλή