Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ αποκάλυψε σημαντική πρόοδο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα: «Μη γελιέστε – το Ιράν δεν θα ικανοποιηθεί με μια πυρηνική βόμβα. Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει αποκτήσει υλικό εμπλουτισμένο στο 20% και στο 60% για πέντε πυρηνικές βόμβες.»
Οι δηλώσεις από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας έγιναν καθώς ξεκινά επίσημες επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο, με αφετηρία την Αθήνα. Η υποδοχή στον Γκάλαντ έγινε από τον Έλληνα ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Άμυνας με πανηγυρική τελετή, μετά την οποία ακολούθησαν επίσημες συνομιλίες. Αμέσως μετά οι δύο υπουργοί έκαναν δηλώσεις, όπου ο Γκάλαντ τόνισε τη σημασία των διμερών δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας. Μίλησε επίσης για τα πρόσφατα γεγονότα και την ένταση στο Ισραήλ, καθώς και την απειλή λόγω της ιρανικής περιφερειακής επιθετικότητας, καθώς και την πρόοδο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Η ιρανική πρόοδος και ο εμπλουτισμός στο 90% θα ήταν σοβαρό λάθος από την πλευρά του Ιράν και θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις στην περιοχή», κατέληξε ο Γκάλαντ.
Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα υποστηρίζει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Παρόντες στην υποδοχή και τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Νόαμ Κατζ (Noam Katz).
Κατά τις συνομιλίες, οι δύο υπουργοί επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και την στρατηγική αμυντικής σχέσης των δύο χωρών για την ασφάλεια και την άμυνά τους, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Υπογραμμίστηκε, επίσης, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και η δυναμική της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ισραήλ, τα οποία καταδεικνύονται με την υλοποίηση σημαντικών, αμοιβαίως επωφελών, προγραμμάτων, στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας και κοινών ασκήσεων καθώς και η κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ εξήρε το ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Έλληνας ομολόγός του στη διάρκεια της θητείας του ώστε να ενισχυθούν εμπράκτως και αδιαμφισβητήτως οι αμυντικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ σημείωσε ότι οι πρόσφατες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες αντικατοπτρίζουν το βάθος και τις προοπτικές που έχουν οι δεσμοί των δύο χωρών.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζει ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει, μια διαρκή στρατηγική σχέση, η οποία εδράζεται στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία έχει ανέλθει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια».
«Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενδυναμωθεί μέσω των πολλών κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη, συνεχώς αυξανόμενη, δυναμική, αλλά και να εμπλουτίσουμε την, αμοιβαίως επωφελή, συνεργασία μας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το εμβληματικό έργο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα. Με τον υπουργό κ. Γκάλαντ συζητήσαμε, σήμερα, για τον αδικαιολόγητο και βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μια απόπειρα αλλαγής των συνόρων με τη χρήση βίας».
«Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή έννομη τάξη. Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για την ευημερία των χωρών μας, αλλά και με πολλές προκλήσεις και απειλές. Εκφράσαμε την ισχυρή βούληση, δέσμευση και αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις. Η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίες συμμερίζονται το ίδιο όραμα, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας. Οι πρωτοβουλίες μας βασίζονται, πάντοτε, στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αρχή της καλής γειτονίας» σημείωσε.
Συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών Ισραήλ - Ελλάδας
«Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή από τον περασμένο μήνα, με τη σύλληψη δύο τρομοκρατών που στάλθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για να επιτεθούν σε ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι η μόνη επίθεση που αποτράπηκε. Στην πραγματικότητα, το Ιράν έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία τρομοκρατίας, υπό την άμεση εντολή του ηγέτη του», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή την εβδομάδα, οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις προσπάθησαν να πλήξουν το Ισραήλ. Εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον αθώων πολιτών. Το μήνυμά μου προς αυτούς: μην υποτιμάτε τη δύναμη και την ενότητα του έθνους μας».
Ο Γκάλαντ έκανε λόγο για εδραίωση της ιρανικής παρουσίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι «τους τελευταίους έξι μήνες, το Ιράν έστειλε αεροσκάφη στη Συρία σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατία...Το συριακό καθεστώς θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα απαντήσει δυναμικά σε τυχόν επιθέσεις που εξαπολύονται από την επικράτεια της γειτονικής χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εγκαταστήσει στρατιωτική ισχύ στη Συρία ή να κατασκευάσει έναν αυτοκινητόδρομο για την παράδοση προηγμένων όπλων στον Λίβανο».
H Πρεσβεια του Ισραήλ τα 75 Χρόνια της Ανεξαρτησίας
Με λαμπρότητα γιόρτασε χθες η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, τα 75 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας.
Ο πρέσβης του Ισραήλ, κ. Νόαμ Κατς και η σύζυγός του Εϊνάτ, υποδέχθηκαν εκατοντάδες καλεσμένους στο Anassa City Events στο Πάρκο του Γουδίου που ήρθαν να ευχηθούν για την εθνική επέτειο της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, σε μια γιορτή χαράς και για την ελληνο-ισραηλινή φιλία.
Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί συνόδευσε τους τραγουδιστές Σόλυ Ιωχανά και Κώστα Τριανταφυλλίδη οι οποίοι ερμήνευσαν γνωστές ελληνικές και ισραηλινές μελωδίες στα ελληνικά και τα εβραϊκά.
Οι καλεσμένοι απόλαυσαν μεσογειακά εδέσματα βασισμένα στην ισραηλινή και ελληνική κουζίνα.
Παίροντας τον λόγο αρχικά ο πρέσβης του Ισραήλ και καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Ισραήλ αυτά τα 75 χρόνια, στο όραμα της χώρας, την καινοτομία που απολαμβάνει η χώρα σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένης και της υψηλής τεχνολογίας, τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του καθώς και την πρόσφατη υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ειρήνης με ακόμη περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Όσον αφορά στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις, ο πρέσβης δήλωσε ότι είναι πιο ισχυρές από ποτέ- σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας βασισμένες σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα. Οπως δήλωσε, πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση, που προκύπτει και από την εγγύτητα μεταξύ δύο εθνών . Δήλωσε ότι το μέλλον ενέχει μεγάλες ευκαιρίες για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία , η επιστήμη και η υγεία, το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής μαζί με τον πρέσβη του Ισραήλ ανέφερε οτι το Ισραήλ και η Ελλάδα εχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση και εχουν κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μίλησε για ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ στο ανώτατο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία λέγοντας ότι είναι αμοιβαία επωφελής παραθέτοντας το παράδειγμα του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων της Καλαμάτας. Προσέθεσε ότι η φιλία Ελλάδας –Ισραήλ αποτελεί πρότυπο που προωθεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, βουλευτές, πρεσβευτές, επιφανείς επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών και φίλοι του Ισραήλ.