Υπόθεση Μάριου Παπαγεωργίου: Ομόφωνα ένοχοι οι τέσσερις κατηγορούμενοι

Να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ζητά η εισαγγελέας
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ομόφωνα ενόχους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον 78χρονο θεωρούμενο ως εγκέφαλο στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012, και τρεις συγκατηγορουμένους του.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου Κακουργιοδικείου επί της ενοχής, για τους κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση του 26χρονου φοιτητή, το πτώμα του οποίου δεν έχει εντοπιστεί ως σήμερα.

Η κρίση τακτικών και λαϊκών δικαστών για τον ηλικιωμένο βασικό κατηγορούμενο είναι πως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος όπως και πρωτόδικα, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αρπαγής, απόπειρας εκβίασης και σύστασης συμμορίας. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους επίσης, για σύσταση συμμορίας δύο από τους κατά τη δικογραφία συνεργούς του 78χρονου και για απόπειρα εκβίασης τον τέταρτο κατηγορούμενο.

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής, η υπεράσπιση του βασικού κατηγορούμενου, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε ισόβια και 23 έτη κάθειρξη, ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου προτέρου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που πρώτη φορά εισάγεται στο νέο Ποινικό Κώδικα. Αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν και οι υπόλοιποι 3 καταδικασθέντες.

Το αίτημα των κατηγορουμένων βρήκε κάθετα αντίθετη την εισαγγελέα Έδρας, Ελένη Καρκαμπούνα, η οποία πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών, κάνοντας ειδική αναφορά στο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η εισαγγελέας τόνισε πως το λευκό ποινικό μητρώο δεν επαρκεί για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, εάν το δικαστήριο αιτιολογημένα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. «Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε κατ′ επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαρεία προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη» ανέφερε η κ. Καρκαμπούνα.

Το δικαστήριο αφού αποφανθεί επί του αιτήματος των κατηγορουμένων για την αναγνώριση των ελαφρυντικών θα ανακοινώσει την απόφαση του επί των ποινών που θα επιβάλει.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή