Ο γεννημένος στη Σαγκάη Κινεζοαμερικανός μαθηματικός Γιτάνγκ Τζανγκ, που εργάζεται κυρίως στη θεωρία αριθμών και καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα από το 2015, μπορεί να γίνει το πρώτο άτομο που θα λύσει την Υπόθεση Ρίμαν, ανέφερε η South China Morning Post.
Η υπόθεση Ρίμαν είναι ένα παζλ 150 ετών που θεωρείται από την κοινότητα ως το ιερό δισκοπότηρο των μαθηματικών.
Στα μαθηματικά η Υπόθεση Ρίμαν, η οποία εισήχθη από τον Μπέρναρντ Ρίμαν (1859), είναι η εικασία, πως οι μη τετριμμένες ρίζες της συνάρτησης ζήτα του Ρίμαν, έχουν όλες πραγματικό μέρος 1/2. Η ίδια ονομασία χρησιμοποιείται για σχετικά θέματα, όπως η Υπόθεση Ρίμαν για καμπύλες σε πεπερασμένα πεδία.
Η υπόθεση Ρίμαν συνεπάγεται αποτελέσματα για την κατανομή των πρώτων αριθμών. Συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων γενικεύσεων, θεωρείται από κάποιους μαθηματικούς, ως το σημαντικότερο άλυτο πρόβλημα των θεωρητικών μαθηματικών.
Ο Ρίμαν υπέθεσε ότι οι πρώτοι αριθμοί δεν εμφανίζονται ακανόνιστα, αλλά μάλλον ακολουθούν τη συχνότητα μιας περίπλοκης συνάρτησης, η οποία ονομάζεται συνάρτηση ζήτα Ρίμαν.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη συνάρτηση, μπορεί κανείς να προβλέψει αξιόπιστα πού εμφανίζονται οι πρώτοι αριθμοί, αλλά περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, κανένας μαθηματικός δεν μπόρεσε να αποδείξει αυτήν την υπόθεση.
Ποιος είναι ο Γιτάνγκ Τζανγκ;
Γεννημένος το 1955, ο Τζανγκ δεν μπορούσε να πάει σχολείο και έμαθε μόνος του μαθηματικά σε ηλικία 11 ετών. Εργάστηκε στα χωράφια και στα εργοστάσια για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του το 1984.
Στη συνέχεια, ο Τζανγκ μετακόμισε στις ΗΠΑ για να πάρει διδακτορικό στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Περντιού. Αποτυγχάνοντας να βρει δουλειά, ο Τζανγκ εργάστηκε στη συνέχεια ως λογιστής, διευθυντής εστιατορίου, ακόμη και ως υπεύθυνος παράδοσης φαγητού πριν διδάξει προ-άλγεβρα στο Πανεπιστήμιο του Νέο Χαμσάιρ το 1999.
Το 2013, ο Τζανγκ έκάνε ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την επίλυση της εικασίας των δίδυμων πρώτων. Απέδειξε ότι ο αριθμός των ζευγών των πρώτων αριθμών με διαφορά 70 εκατομμύρια είναι άπειρος.
Με πληφοροφίες από Nature και Interestingengineering.