Υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Λουΐτζι ντι Μάιο.
.
.
Eurokinissi

Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Λουΐτζι ντι Μάιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, πρόκειται για μια ιστορική ημέρα και σημαντική εξέλιξη: Η συμφωνία, τόνισε, επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και παράλληλα κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων. Όπως υπογράμμισε, η προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία χρονολογείται το 1977, και ήταν πάλι με την Ιταλία.

Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας, σημείωσε, είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η οριοθέτηση, τόνισε ο κ. Δένδιας, επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο με έγκυρες συμφωνίες και όχι ανυπόστατες, όπως η συμφωνία της Τουρκίας με τον Φαγέζ αλ Σαράτζ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, και μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκαν η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας περί γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, τόνισε, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα απαντά μεθοδικά στις προκλήσεις. Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει τις κόκκινες γραμμές».

Επίσης, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως η Ελλάδα αίρει, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως προς την Ιταλία.

Μητσοτάκης: «Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ευρώπη»

«Μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας- Ιταλίας, τόνισε ότι οι δυο χώρες απέδειξαν πως μπορούν να μετατρέψουν τη θάλασσα που τους περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου, και εξέφρασε την ελπίδα, «ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του για την υπογραφή της συμφωνίας ανέφερε ότι η Αθήνα και η Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.

«Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατέληξε:

«Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).

Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση).

ASSOCIATED PRESS

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

.
.
Eurokinissi

Πρόκειται για μια διαδικασία που είχε αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, με ανταλλαγή αναλυτικών θέσεων και στοιχείων μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, με τη συγκεκριμένη εξέλιξη να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της ανατoλικής Μεσογείου.

Λουίτζι ντι Μάιο: Βαθύτατοι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών

Τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασε ο Λουίτζι ντι Μάιο, σημειώνοντας πως τις δύο χώρες ενώνουν βαθύτατοι δεσμοί. Εξέφρασε δε την απόλυτη ικανοποίηση για την απόφαση να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για την είσοδο των Ιταλών τουριστών έως τα τέλη του μήνα.Όπως είπε η συνεργασία Αθήνας- Ρώμης είναι στενή και κοινής ωφελείας τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Βαλκάνια κτλ) όσο και στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί για τους Ιταλούς στην Ελλάδα» είπε ο Ιταλός υπουργός, ενώ θύμισε ότι ανοίγει και ο ιταλικός τουρισμός στον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι θέση της Ρώμης είναι να υπάρχει ενιαία πολιτική και όχι κατακερματισμός στην τουριστική αγορά. «Ξεχωριστές, ad hoc συμφωνίες δεν θα είναι σύννομες» σημείωσε.

Για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών ώστε αυτοί να κατευθυνθούν στις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, εκείνες δηλαδή που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από ένα σύστημα ίσης ευθύνης όλων των κρατών- μελών, προκειμένου όλοι να σηκώσουν στον ίδιο βαθμό το βάρος της διαχείρισης των ροών.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)

Δημοφιλή