Ένα έργο που θα συμβάλλει στην ύδρευση και στην άρδευση ενός μεγάλου μέρους της Κρήτης, προχωρά με τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπογράφηκαν.
Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν οι συμβάσεις χρηματοδότησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Πλατύ Ρεθύμνου και την επέκταση του Αρδευτικού Δικτύου Μεσσαράς στην Περιφέρεια Κρήτης.
Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον υποδιοικητή της CEB Tomáš Boek.
Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Κώστας Μαγουλάς, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Υποστήριξης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Νικόλαος Σκουλάς και ο δήμαρχος Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελής Μουρτζανός.
Το έργο
Εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2024 και να υλοποιηθεί σε 5 χρόνια. Θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου.
Το συνολικό έργο αποτελείται από 3 διακριτά έργα:
1. Το Φράγμα - Ταμιευτήρα ποταμού Πλατύ. Εκεί θα κατασκευαστούν: Το ανάχωμα του φράγματος, ο υπερχειλιστής και η εκτροπή του ποταμού προς τα αρδευτικά δίκτυα και προς την πεδιάδα Μεσσαράς, καθώς και έργα οδοποιίας.
2. Αγωγός μεταφοράς νερού, μήκους 18,6 χλμ., συμπεριλαμβανομένων και δύο σηράγγων μήκους 3,4 χλμ., από το φράγμα Πλατύ προς τη Μεσσαρά.
3. Αρδευτικό δίκτυο, εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Πλατύ, το οποίο θα καλύπτει την άρδευση - σε καθαρή έκταση - 45.000 στρεμμάτων, αξιοποιώντας το νερό από τον ταμιευτήρα του φράγματος.
Το συνολικό έργο αποτελείται από 24 ανεξάρτητα αρδευτικά δίκτυα, 23 δεξαμενές αναρρύθμισης και 20 αντλιοστάσια.
Παράλληλα, θα εκκινήσει ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσσαράς, με στόχο τη σταδιακή αποκατάστασή του, ενώ θα επιτευχθεί και η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 26 Ιανουαρίου, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μελέτη λιμνο-δεξαμενών και αρδευτικών δικτύων στο Γερακάρι, ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, έργο άμεσα συνυφασμένο με το προηγούμενο.
Επίσης, προχωρά η αξιοποίηση ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ.
Ένα έργο σημαντικό και για την ύδρευση του Ρεθύμνου, που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το 2027.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι με την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης καθίσταται εφικτό να ξεκινήσει ένα νέο, εμβληματικό έργο στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται υποδομές που διαμορφώνουν μια ολόπλευρα πιο ισχυρή Ελλάδα.