... Eίμαστε όλοι αρκετά κουρασμένοι αυτές τις μέρες. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Ζούμε σε μια κοινωνία «go, go, go», όπου τα πάντα και όλοι διεκδικούν την προσοχή μας — οι οικογένειες, οι φίλοι, η δουλειά, ο 24ωρος κύκλος ειδήσεων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αναφέρουμε μόνο μερικά πράγματα.
Η σύγχρονη κοινωνία το κάνει εύκολο, ακόμη και φυσιολογικό, να αισθανόμαστε εξαντλημένοι ανά πάσα στιγμή, γεγονός που καθιστά πραγματικά δύσκολο να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο της εξάντλησης.
Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι η πραγματικότητά μας. Υπάρχουν συνήθειες και συμπεριφορές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε λιγότερο εξουθενωμένοι.
Παρακάτω, ειδικοί μοιράζονται ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας:
1. Ας κινηθούμε κάθε μέρα
Δεν μπορούμε να περιμένουμε να καθόμαστε συνέχεια και να έχουμε ενέργεια, λέει ο δρ Κρις Σκουντέρι, οικογενειακός γιατρός στη Φλόριντα. Αν θέλουμε να αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε κάποιο είδος κίνησης, είτε πρόκειται για περπάτημα, τζόκινγκ, ποδήλατο, γιόγκα, HIIT, Zumba ή κάτι εντελώς άλλο...
«Όταν ασκούμαστε σε καθημερινή βάση, ο ύπνος έρχεται πιο εύκολα, πιο γρήγορα, και νομίζω ότι κάνουμε πιο βαθύ - κι επομένως καλύτερο - ύπνο, κάτι που δεν καταφέρνουν να έχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν ασκούνται», λέει ο δρ Πάτρικ Ντόχερτι, επίκουρος κλινικός καθηγητής νευροχειρουργικής στο Yale Medicine στο Κονέκτικατ.
2. Ας τρώμε φαγητό - καύσιμο
Υπάρχει χρόνος και τόπος για όλα τα φαγητά (όχι, δεν θα εγκαταλείψω ποτέ την πίτσα), αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας.
Η τροφή που βάζουμε στο σώμα μας είναι αυτή που μας «οδηγεί», εξηγεί ο Ντόχερτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τροφοδοτούνται με υδατάνθρακες το βράδυ πριν από έναν μαραθώνιο ή τρώνε ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη μετά από μια συνεδρία άρσης βαρών.
Η ιδέα είναι να δοθεί προτεραιότητα στη «σωστή αναλογία υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών [και] της σωστής ποσότητας φρούτων και λαχανικών», καθώς και στον περιορισμό των «επεξεργασμένων τροφίμων [και] στην αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όσο το δυνατόν περισσότερο», συμπληρώνει ο ίδιος. «Το φαγητό που καταναλώνουμε είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία [μας] και σίγουρα για το ενεργειακό μας επίπεδο»...
3. Ας αναζητήσουμε συνήθειες και χόμπι που απολαμβάνουμε
«Πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε κάτι που να μας ικανοποιεί και που μας κάνει κυριολεκτικά σωματικά και συναισθηματικά γεμάτους ενέργεια για να περάσουμε τη μέρα», λέει ο Ντόχερτι...
Ας αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε τι μας αρέσει. «Αν κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, αυτό δεν είναι δουλειά, είναι ένα κάλεσμα, κάτι που μας ενεργοποιεί σε αντίθεση με το να κάνουμε κάτι ή να βρισκόμαστε κάπου όπου δεν είμαστε χαρούμενοι. Αυτό είναι μια αποστράγγιση ενέργειας», δηλώνει ο Σκουντέρι.
4. Ας ελέγξουμε το στρες μας
«[Το άγχος είναι] κυριολεκτικά μια αποστράγγιση, σωματική και διανοητική», λέει ο Ντόχερτι. Και παίζει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά μας επίπεδα.
Εάν είμαστε αγχωμένοι, πιθανότατα δεν θα κοιμόμαστε καλά, μπορεί να μην έχουμε την ενέργεια να φτιάξουμε θρεπτικά γεύματα και ίσως να παραλείπουμε τις προπονήσεις μας.
«Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αυτή την ισορροπία όπου το σώμα έχει χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει», λέει ο Σκουντέρι. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αφιερώνουμε χρόνο για διακοπές, διαλογισμό, προσευχή ή περνάμε χρόνο στη φύση, προσθέτει, ή κάτι άλλο εντελώς.
5. Ας μειώσουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ που καταναλώνουμε
Η καφεΐνη μπορεί να μας δίνει εκείνη την πρωινή ώθηση για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, αλλά ο Ντόιχερτι σημειώνει ότι πρέπει να προσέχουμε πόσο καφέ πίνουμε.
«Με μέτρο, [δεν υπάρχει] τίποτα ιδιαίτερα κακό με αυτό, αλλά δεν θα έπινα περισσότερο από ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα», διευκρινίζει.
Συμπληρώνει, δε, ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε καφεΐνη αργότερα μέσα στην ημέρα μας. «Πιθανότατα θα σταματούσα οποιαδήποτε κατανάλωση καφέ νωρίς το απόγευμα, γιατί ο καφές έξι ώρες περίπου από την προσπάθεια να κοιμηθώ θα την διαταράξει».
Να ένα άλλο ρόφημα που μπορεί να εμποδίσει τον καλό ύπνο: Το αλκοόλ.
«Με μέτρο, μικρές ποσότητες [αλκοόλ] μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι λογικές, αλλά η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα δεν είναι υγιεινή και η κατανάλωση αλκοόλ μέσα μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο διαταράσσει τον κύκλο του», συμπληρώνει ο Ντόχερτι.
6. Ας μη φοβόμαστε να πούμε «όχι»
... Το να μπορούμε να λέμε «όχι» σε αιτήματα που μας εξαντλούν είναι μια σημαντική δεξιότητα να μάθουμε, λέει η Σκουντέρι — «είτε αυτό σημαίνει όχι στην τεχνολογία, σε τοξικές σχέσεις, είτε στις απαιτήσεις των ανθρώπων γύρω μας , ή ίσως είναι η δουλειά που μας βλάπτει»...
7. Ας λάβουμε ύπνο υψηλής ποιότητας
Ακόμα κι αν ακολουθήσουμε κάθε συμβουλή που αναφέρεται παραπάνω, σε περίπτωση που δεν κοιμόμαστε αρκετά, δεν θα νιώσουμε περισσότερη ενέργεια.
Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε για ύπνο σε μια λογική ώρα, να κοιμόμαστε επτά έως εννέα ώρες και να ξυπνάμε σε σταθερή ώρα κάθε μέρα, λέει ο Ντόχερτι.
Αλλά ο ύπνος για επτά έως εννέα ώρες δεν είναι πάντα αρκετός. Πιθανότατα έχουμε ακούσει για τον «άχρηστο ύπνο», που είναι ύπνος χαμηλής ποιότητας που δεν μας αφήνει πραγματικά αναζωογονημένους.
«Ο ποιοτικός ύπνος είναι [κάτι] που νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν εκτιμούν», λέει ο Σκουντέρι. Ορισμένες συνήθειες, όπως το να κοιτάμε τις οθόνες ακριβώς πριν κοιμηθούμε, να τρώμε και να κοιμόμαστε αργά, μπορούν επίσης να μας αποτρέψουν από έναν ποιοτικό ύπνο...
Ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ξεκούρασης υψηλής ποιότητας.
Κι αν, παρ′ όλα αυτά εξακολουθούμε να έχουμε χαμηλή ενέργεια; Τότε είναι η ώρα να δούμε έναν γιατρό
Ο Ντόχερτι λέει ότι αν παρ′ όλα αυτά δεν νιώθουμε ξεκούραστοι, μπορεί να κάνουμε κάτι λάθος. «Ίσως δεν κοιμόμαστε καλά, ίσως δεν ασκούμαστε για κάποιο λόγο. Ίσως έχουμε πρόβλημα με τον θυρεοειδή μας, ίσως έχουμε άπνοια ύπνου, ίσως έχουμε κάποιο είδος μεταβολικής διαταραχής».
Συνέστησε να ζητήσουμε από έναν γιατρό να αξιολογήσει τα επίπεδα ενέργειάς μας.
Αλλά ανεξάρτητα από την αιτία, δεν πρέπει να περνάμε τη ζωή μας εξαντλημένοι και κουρασμένοι. Είτε υπάρχει κάποιο ιατρικό ζήτημα, είτε έχουμε πέσει θύμα κάποιων συνηθειών που καταστρέφουν την ενέργεια, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να νιώθουμε περισσότερη ενέργεια κάθε μέρα.