Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ήταν σκόπιμο να γίνει; Δώσαμε κάτι; Κερδίσαμε κάτι; Λύνονται τα προβλήματα; Είναι όντως νέο κεφάλαιο;
via Associated Press

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συζητήθηκε το απόγευμα τη Κυριακής 13/2/2022 κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο τους συμφώνησαν πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και πως δεν υπάρχει λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, έπειτα και από αυτή τη συνάντηση αναπόφευκτα τίθενται ορισμένες ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά με πρώτη για το εάν ήταν σκόπιμο αυτή να γίνει τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Η απάντηση είναι πως ναι, διότι τα ελληνοτουρκικά για τη διεθνή κοινότητα δεν έχουν την αξία που έχουν για εμάς (Ελλάδα και Κύπρο). Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να αντισταθούν στην επιρροή των εξελίξεων, σαν μικρομεσαίες δυνάμεις της διεθνούς πολιτικής με άμεση εγγύτητα στο Μάτι του Κυκλώνα.

Έχουμε περιφερειακό πόλεμο που έχει υψηλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή καταρρέουν οικονομίες, και η δική μας και η τουρκική.

Ο πόλεμος όπως εξελίσσεται επίσης, βάζει και ταφόπλακα στα όσα νόμιζε η Τουρκία ότι μπορεί να κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο. Δεν είναι Ρωσία η Τουρκία, δεν είμαστε Ουκρανία.

Γιατί η Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα να συζητήσουν;

Διότι η Τουρκία πιέζεται σε όλα τα μέτωπα και θέλει πρόχειρα να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική σε μια περίοδο που ο αναθεωρητισμός δεν είναι τόσο κατανοητός διεθνώς. Η Τουρκία αγοράζει χρόνο παριστάνοντας οτι μιλάει με όλους. Αν μπορούσε η Τουρκία να έχει ανοιχτό το ελληνικό μέτωπο, θα το το κρατούσε ανοιχτό.

Λύνονται τα προβλήματα; Είναι όντως νέο κεφάλαιο;

Όχι και θα είναι αφέλεια να το πιστέψουμε. Η Τουρκία δίνει αναστολή στις διεκδικήσεις της για το επόμενο εξάμηνο, όχι για το μέλλον των ελληνοτουρκικών. Τα ελληνοτουρκικά θα υφίστανται πάντα διότι η δομή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στοχεύει εναντίον του Ελληνισμού.

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν τον Ερντογάν να ″σβήσει″ για λίγο τα ελληνοτουρκικά;

Η Ε.Ε επανεξοπλίζεται. Η Τουρκία έχει ανάγκη Ελλάδα και Κύπρο για να ανανεώσει τη σχέση της με την Ε.Ε. Η Τουρκία έρχεται προς τη Δύση ξανά. Οι Αμερικανοί πήραν τηλέφωνο στην Άγκυρα. Η χαζομάρα της Ζαχάροβα να επιτεθεί στην Ελλάδα έφερε τους Αμερικανούς υποχρεωμένους να πιέσουν για το ΝΑΤΟ.

Τι κερδίζει η Ελλάδα;

Χρόνο και μόνο χρόνο. Τίποτε άλλο. Ίσως και ενδεχόμενη φθορά της Τουρκίας στις επόμενες μέρες και μήνες. Θεωρώ πολύ δύσκολο το να μην έχει η Τουρκία σοβαρότερες συνέπειες από όλο αυτό που συμβαίνει στο βόρειο μέτωπό της.

Δώσαμε κάτι;

Σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις τίποτε δε γίνεται να δώσεις ή να πάρεις ακόμη και να θέλεις. Είπαμε, χρόνο και μόνο χρόνο και οτι παριστάνουμε και οι δύο τους διαλλακτικούς.

Τι κάνουμε;

Συνεχίζουμε την αποτροπή των τουρκικών απειλών όποτε οι Τούρκοι μας τις θυμίζουν.

Δημοφιλή