Επτά πράγματα που θα μας σοκάρουν σχετικά με την εμμηνόπαυση

Υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε γι' αυτή την περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Και δεν είναι όλα αρνητικά.
Yuliia Kaveshnikova via Getty Images

Όταν πρόκειται για την υγεία των γυναικών, υπάρχουν πολλά θέματα που δεν συζητούνται όσο συχνά θα έπρεπε - ή δεν συζητούνται χωρίς κάποια δυσάρεστα συναισθήματα. Η εμμηνόπαυση είναι, δυστυχώς, ένα από αυτά τα θέματα, παρόλο που υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια Αμερικανίδες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κάθε χρόνο.

Η μυστικότητα οδηγεί σε λανθασμένη πληροφόρηση και φόβο, καθώς και σε περιττή ταλαιπωρία όσων περνούν την αλλαγή. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν τι είναι η εμμηνόπαυση, εκτός από τις εξάψεις (που μπορεί να είναι μέρος της).

Πότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχουμε περάσει στην εμμηνόπαυση; Οταν έχουμε διάγει ένα πλήρες έτος χωρίς περίοδο, ελλείψει κάτι άλλου που να το εξηγεί, όπως η εγκυμοσύνη», δηλώνει η δρ Μαίρη Τζέιν Μίνκιν, γυναικολόγος

Και, ξέρουμε ότι είναι η τελευταία μας περίοδος μόνο όταν κοιτάμε πίσω στο χρόνο, προσθέτει η δρ Κάρεν Ε. Ανταμς, κλινική καθηγήτρια στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια και διευθύντρια του προγράμματος του Stanford για την εμμηνόπαυση και την υγιή γήρανση.

«Όταν έρχεται η τελευταία μας περίοδο, δεν ξέρουμε ότι αυτή είναι η τελευταία μας περίοδος προτού περάσει ένας χρόνος. Ε, και τότε λέμε: «Λοιπόν, υποθέτω ότι αυτό ήταν»», προσθέτει η Ανταμς.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα 52 έτη (και τα 51 έτη είναι η μέση ηλικία σε όλο τον κόσμο), δηλώνει η δρ Έλλα Σέιφινγκερ, γυναικολόγος-γυναικολόγος στο University of Missouri Health Care.

Η εμμηνόπαυση διαρκεί μόνο μία ημέρα - «είναι η μέρα που μόλις κλείσαμε 12 μήνες χωρίς περίοδο», αναφέρει η Ανταμς. Μετά από αυτό, βρισκόμαστε στη μετα-εμμηνόπαυση, η οποία είναι η φάση της ζωής στην οποία παραμένουμε μέχρι να εγκαταλείψουμε τον κόσμο τούτο.

Υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την περίοδο της ζωής, μαζί με τις χρονικές περιόδους πριν από αυτήν. Παρακάτω, οι γιατροί μοιράζονται αυτά που θέλουν να γνωρίζουν όλοι για την περιεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση και τη μετα-εμμηνόπαυση.

Επτά πράγματα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε σε σχέση με την εμμηνόπαυση

1. Τα συμπτώματα που πιθανότατα συνδέονται με την εμμηνόπαυση ξεκινούν κατά την περιεμμηνόπαυση, η οποία γενικά συμβαίνει στη δεκαετία των 40.

2. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους βιώνουν Περιεμμηνοπαυσιακή αστάθεια διάθεσης κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, η οποία είναι κάτι σαν το το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (σ.σ. premenstrual syndrome – PMS που αφορά στα συμπτώματα που παρουσιάζει μια γυναίκα τις ημέρες πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα επηρεάζεται τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο).

3. Ένας γιατρός δεν μπορεί να μας ελέγξει και να μας πει πότε ακριβώς θα περάσουμε εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να είναι και γενετικό ζήτημα (αν και δεν είναι πάντα).

4. Η εμμηνόπαυση προκαλεί απώλεια οστικής πυκνότητας, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε γι′ αυτό.

5. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αντιμετωπίσιμα μέσω της ορμονοθεραπείας.

6. Για να mας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης, της εμμηνόπαυσης και της μετα-εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να έχουμε έναν γιατρό που να τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τις αγωνίες μας.

7. Πολλές πτυχές της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά εκφοβιστικές, αλλά υπάρχει ένα πραγματικό πράγμα που (δεν δημιουργεί τέτοια συναισθήματα κι) ονομάζεται «εμμηνοπαυσιακή όρεξη» (“menopausal zest”). Τι είναι αυτό; Είναι η έκρηξη ενέργειας που μερικές γυναίκες αισθάνονται μετά την εμμηνόπαυση!